2022-06-29 505 瀏覽
今日同朋友黎到大角咀一間restaurant and bar食飯。餐廳入面擺放左一個好大既貼牆酒櫃,充滿住形形色色既紅白酒、清酒;加埋幾張高身嘅枱櫈,氣氛好chill,啱晒同朋友飲下酒食吓嘢🥳前菜方面,店員同我哋介紹左每日新鮮生蠔daily oyster🦪西班牙🇪🇸 Castillo 帶有咸香,食到陣陣既海水味法國🇫🇷 Mont blanc 比較鮮甜,可以食到陣陣獨有既蠔鮮味。配埋餐廳自家調製嘅醬汁,好特別。我哋嗌咗個「柚子柑橘脆炸雞翼🍗」雞翼數量夠,隻隻都好肥美,雞翼炸至皮脆,配埋柚子金橘醬,好開胃。「帶子三文魚子黑松露忌廉汁扁意粉🍝」我覺得呢個意粉最為驚喜,呢個忌廉汁我諗係加多咗少少🤏芝士嘅鹹香,令到成個忌廉汁口感更豐富,每一條意粉都沾滿住濃郁嘅醬汁,配合埋三文魚子,帶有少少海水嘅鹹香,成個意粉都配合得好好。「慢煮加拿大戰斧豬扒🐷」豬扒同樣好出色,又厚又大塊,一切落去已經感覺到豬扒好軟腍,慢煮完一啲都唔會乾,食落去好tender又帶點juicy,豬味好重。配菜方面都好有心思,薯蓉滑溜;加埋五顏六色嘅蔬菜,包括有蘆筍、秋葵、蕃茄仔,擺盤吸睛又健康。最後當然要叫返個甜品「蘋果金寶🍎」,

西班牙🇪🇸 Castillo 帶有咸香,食到陣陣既海水味

最後當然要叫返個甜品「蘋果金寶🍎」,即叫即焗,熱辣辣,好有誠意,個底鋪滿暖暖既蘋果,上面鋪滿餅碎,加埋特別嘅焙茶雪糕,一冷一熱;士多啤梨微酸,一酸一甜;為味覺帶嚟新嘅衝擊。

整體來講,食物質素高,坐得舒服,啱晒放咗工同朋友過嚟食嘢傾偈🤣

2022-06-24
5 分鐘 (堂食)