2018-06-13 184 瀏覽
早排同朋友傾開,準備人生第一次去東京築地,心情如何興奮其待,朋友話,不如出發之前做個簡單熱身,就介紹咗嚟呢間居酒屋。裝修不算豪華,但感覺舒服,舖面面積不大,人多煩忙時間可能要等得耐啲。店員招待雖然唔係十分熱情,但絕對唔會左催右催,有不耐煩既感覺。入正題,開始品嘗豐富既晚餐第一樣到既係呢個小食《鱈魚乾》每一條都好脆,但又唔會好燶,味道帶甜,配上沙律醬,確係佐酒良品。然後上既,係呢一餐最令我難忘既刺身盛《原條平池刺身+加拿大海膽+珍寶帆立貝》原條平池刺身十分新鮮,味道鮮甜,感覺爽口,賣相亦十分吸引。曾經食過唔新鮮既海膽,一陣臭壓腥味伴隨住苦澀的味道,真係好難食;但今次品嘗既加拿大海膽,冇呢啲唔好既味道之餘,更加係食到清澈既海水味,係本地小有既新鮮海膽。帆立貝相信大家都食唔小,但特大號既帆立貝又係咪經常有機會食到呢!最重要除咗粒肉之外,仲有佢既裙邊同埋啲膏,真係食小一樣都覺得唔滿足。整個刺身盛仲搭配咗海葡萄同三文魚籽,以往見到三文魚籽一定唔會掂,今次朋友叫我試一粒先,勉強之下就放一粒入口,點知今次食既係完全唔同,以往食既都係又咸又腥,但今次既係鮮甜又脆,好似食緊另一樣嘢。食完個刺身盛,就一口

入正題,開始品嘗豐富既晚餐

第一樣到既係呢個小食《鱈魚乾》

然後上既,係呢一餐最令我難忘既刺身
《原條平池刺身+加拿大海膽+珍寶帆立貝》
原條平池刺身十分新鮮,味道鮮甜,感覺爽口,賣相亦十分吸引。

食完個刺身盛,就一口氣上咗三款看似簡單既美食。
先嚟既係明太子玉子燒,玉子燒看似簡單,但外間一般會將啲蛋整到好老,好乾,但呢度既玉子燒,仍然嫩滑,仍然濕潤,而巧妙之處係雖然蛋仍嫩滑既狀態下,都唔會崩塌,睇得出師傅拿捏得十分準確。加上內藏滿滿既明太子,濃郁既蛋香配以微辣味到,十分
醒神。
再嚟就係連街邊小食都可以輕易食到既餃子,一啲都唔簡單,因為全部都係自家製,香脆既餃子皮內填滿大量韮菜及肉碎,每一啖咬落去你都唔會覺得啲餃子天生營養不良。
再然後就到加州反卷,對於呢樣食物,一般嚟講我只會視為充飢食物,唔會太在意,但今次既加州反卷令到我留意到佢,因為每一啖都係脆卜卜,每一粒蟹籽咬落去都係啪啪聲,如果有小朋友,點呢個俾佢哋一定食得好開心。

之後上既係大蝦天婦羅以及朴葉炭燒一口和牛,大蝦天婦羅蝦肉彈牙爽口,外面既粉漿唔會太厚,所以冇油膩及食炸粉漿既感覺。朴葉碳燒一口和牛既牛肉肉質嫩滑,十分juice,放到口中第一次咀嚼既時候,肉汁好似喺牙縫間噴出,師傅亦都唔會用大量調味加到肉,導致牛肉既肉味被調味蓋過,但如果你係喜歡食味道偏濃既人,你可以會略嫌唔夠味。

嚟到接近尾聲既一道菜,喜之次,呢樣係我認為整餐晚餐上比較冇驚喜既一道菜,如果喺調味上可以更濃郁,應該會比較好。

最後,師傅將原條平池起咗既骨用來煲湯,煲出嚟既湯都帶有十分鮮甜既鮮味,亦盡顯師傅不浪費任何食材既功力。

總結整餐晚餐,刺身,海產類既食材都十分新鮮,賣相亦十分吸引,而熟食方面,整體嚟講,味道較清淡,食得比較健康。
2018-05-02