2011-02-13
本來星期五晚想打邊爐,但同事話有好介紹,於是一行9人到K11食新疆菜包房好處係可以靜靜地傾下計,但最低消費要4千大洋,唔緊要,實食到,因為這裏的食物都唔平羊肉春卷 – 普通春卷,但個waitress開口吋我地話呢個係雪茄唔係春卷喎香酥羊排骨 - 用好多香料醃過,入口肉味濃郁,碟旁有少少辣香粉,記得點黎食會好食D鴨舌 – 少辣,好好味,送酒一流新疆大盆雞 – 少辣,其實每個菜都唔辣,等我還以為新疆一定好辣,雞肉無特別反而盤底D粉皮就因為索哂個汁,好好食煙鴨胸老虎菜沙律 - 開胃醒神,火箭菜味濃,沙律汁酸酸地有助食羊肉時開胃些古法烤雞 – 一般烤雞比較乾身,但這裡的古法烤連層皮都唔乾,反而有點似KFC的烤雞翼,保留肉質嫩滑露筍炒駝肉 – 唔好寄望太大,駝肉薄片炒好淋,但味道唔係話好突出,同牛肉或駝鳥肉差不多,反而露筍完全無渣,但得幾片駝肉好似唔多夠紅燒牛舌 – 必食,牛舌厚切保留肉汁但同時外表脆脆地好香口南瓜素翅湯 – 唔掂,無南瓜又無素翅咬口,失敗水煮魚 – 香港口味水煮魚,唔太辣唔太麻,魚切成大大片…花茶 – 食完太多肉同埋油膩野後飲效果相當唔錯,最特別有車厘子味,生果的酸甜使食飽後醒
羊肉春卷 – 普通春卷,但個waitress開口吋我地話呢個係雪茄唔係春卷喎 香酥羊排骨 - 用好多香料醃過,入口肉味濃郁,碟旁有少少辣香粉,記得點黎食會好食D 鴨舌 – 少辣,好好味,送酒一流 新疆大盆雞 – 少辣,其實每個菜都唔辣,等我還以為新疆一定好辣,雞肉無特別反而盤底D粉皮就因為索哂個汁,好好食 煙鴨胸老虎菜沙律 - 開胃醒神,火箭菜味濃,沙律汁酸酸地有助食羊肉時開胃些 古法烤雞 – 一般烤雞比較乾身,但這裡的古法烤連層皮都唔乾,反而有點似KFC的烤雞翼,保留肉質嫩滑 露筍炒駝肉 – 唔好寄望太大,駝肉薄片炒好淋,但味道唔係話好突出,同牛肉或駝鳥肉差不多,反而露筍完全無渣,但得幾片駝肉好似唔多夠
紅燒牛舌 – 必食,牛舌厚切保留肉汁但同時外表脆脆地好香口 南瓜素翅湯 – 唔掂,無南瓜又無素翅咬口,失敗
水煮魚 – 香港口味水煮魚,唔太辣唔太麻,魚切成大大片… 花茶 – 食完太多肉同埋油膩野後飲效果相當唔錯,最特別有車厘子味,生果的酸甜使食飽後醒惱醒神
豆沙餅加雪糕 – 9唔搭8的配合,因為豆沙餅有油,放雪糕上面好以唔夾,但我同事話好食,我就話分開食會好D
土耳其咖啡 – 煲成廿分鐘先上台,有強勁苦澀味,服務員話正統係唔加奶飲,但我接受唔到囉
其實裝修真係一流,入門口就有個好靚洗手盤,餐廳內無論燈飾或攞設都好好FEEL,土皮舞就唔使講,真係增添不少氣氛,見個靚女個肚係咁郁多口問佢累唔累,佢竟然用講東話同我講你起身一切跳,等我仲以為佢係新疆妹添….呢到環境好適合生日聚會 (因全晚聽到起碼三次生日歌),加上佢有戶外坐位,係尖沙咀鬧市大厦平台望月光再加食水煙……對酒當歌,人生幾何