2023-02-15
感謝朋友前幾日帶我去Fine Dining,食左餐傳統既意大利菜,半醉半醒地忘憂3小時🍽未正式用餐之前,已經有welcome drink🥂配上12年、25年、50年既意大利黑醋同埋一口size芝士🧀 慢慢細味,會食到黑醋放得越耐,味道越醇厚~ 之後又會送上鮮味既魚子醬海膽吞拿魚他他,同埋當日餐廳既精選麵包🥖 亦都有一小兜初榨橄欖油,店員好有耐性咁介紹橄欖油既來源地,仲會鼓勵我地試下就咁飲一啖,未試過直接飲油既我都有試,都真係幾香橄欖味🫒𝟓 𝐂𝐨𝐮𝐫𝐬𝐞 𝐓𝐚𝐬𝐭𝐢𝐧𝐠 𝐌𝐞𝐧𝐮 ($1180)包括Appetizer, Pasta, Main, Side, Dessert🍮 選擇眾多,而且食得好飽呀~ ➿ 𝑰𝒌𝒈 𝑭𝒓𝒆𝒏𝒄𝒉 𝑪𝒍𝒂𝒎 𝑺𝒂𝒖𝒕é 𝑷𝒐𝒕1kg覺得好多?兩個人食絕對輕鬆KO🤭 蜆肉同樣滲透住橄欖香氣,加上少少蒜味🧄不錯吃!➿ 𝑹𝒆𝒅 𝑷𝒓𝒂𝒘𝒏 "𝑴𝒂𝒛𝒂𝒓𝒂 𝒅𝒆𝒍 𝑽𝒂𝒍𝒍𝒐" 𝑪𝒂𝒓𝒑𝒂𝒄𝒄𝒊𝒐鮮甜而濃蝦味既紅蝦,配上酸甜既血橙,高質開胃菜!😆➿ 𝑳𝒊𝒏𝒈𝒖𝒊𝒏𝒊 𝑩𝒓𝒊𝒕𝒕𝒂𝒏𝒚 𝑩𝒍𝒖𝒆 𝑳𝒐𝒃𝒔𝒕𝒆𝒓 (𝒇𝒐𝒓 2)我覺得呢個pasta份量多過二人🤭 扁意粉
𝟓 𝐂𝐨𝐮𝐫𝐬𝐞 𝐓𝐚𝐬𝐭𝐢𝐧𝐠 𝐌𝐞𝐧𝐮 ($1180)
➿ 𝑰𝒌𝒈 𝑭𝒓𝒆𝒏𝒄𝒉 𝑪𝒍𝒂𝒎 𝑺𝒂𝒖𝒕é 𝑷𝒐𝒕
鮮甜而濃蝦味既紅蝦,配上酸甜既血橙,高質開胃菜!😆
我覺得呢個pasta份量多過二人🤭 扁意粉掛到蕃茄醬汁,仲有份量慷慨既車厘茄,茄控會鍾意🍅 龍蝦相當大隻🦞 waitress見到我地雞手鴨腳,有主動幫我地交去廚房處理~
➿ 𝑺𝒆𝒂𝒇𝒐𝒐𝒅 𝑴𝒊𝒙𝒆𝒅 𝑴𝒆𝒅𝒊𝒕𝒆𝒓𝒓𝒂𝒏𝒆𝒂𝒏 & 𝑱𝒂𝒑𝒂𝒏𝒆𝒔𝒆 𝑫𝒆𝒆𝒑-𝒇𝒓𝒊𝒆𝒅
雖然佢係意大利菜餐廳,但係都會有少少fusion dish,呢個就係喇💁🏽♀️ 炸海鮮既感覺似炸漿厚身少少既天婦羅,食到粒炸墨魚個陣,又有種食緊章魚燒既感覺呢😛
➿ 𝑯𝒂𝒎𝒂𝒄𝒉𝒊 𝑱𝒂𝒑𝒂𝒏 𝑭𝒊𝒍𝒍𝒆𝒕 𝑮𝒓𝒂𝒕𝒊𝒏 𝑶𝒗𝒆𝒏 𝑩𝒂𝒌𝒆𝒅
油甘魚多數都會諗起 刺身,一大塊啖啖肉咁食真係第一次😋 入口油香十足,肉質嫩滑,而且上面有一層既麵包糠,豐富左整體口感!
➿ 𝑷𝒐𝒕𝒂𝒕𝒐 & 𝑨𝒔𝒑𝒂𝒓𝒂𝒈𝒖𝒔
➿ 𝑷𝒐𝒓𝒄𝒊𝒏𝒊 𝑴𝒖𝒔𝒉𝒓𝒐𝒐𝒎 𝑺𝒂𝒖𝒕é𝒆𝒅 𝒊𝒏 𝑭𝒓𝒆𝒔𝒉 𝑩𝒖𝒕𝒕𝒆𝒓
side亦都有得揀👍🏼 兩款之間我比較鍾意牛肝菌,實在太香喇~ 而薯仔同蘆筍係以冷盤形式處理,清清地balance番都唔錯,但真係太飽了,食唔落薯仔🥔
𝑫𝒂𝒊𝒍𝒚 𝑺𝒆𝒍𝒆𝒄𝒕𝒊𝒐𝒏 𝒐𝒇 𝑯𝒐𝒎𝒆 𝑴𝒂𝒅𝒆 𝑺𝒎𝒂𝒍𝒍 𝑷𝒂𝒔𝒕𝒓𝒊𝒆𝒔, 𝑷𝒂𝒏𝒏𝒂𝒄𝒐𝒕𝒕𝒂 𝒂𝒏𝒅 𝑻𝒊𝒓𝒂𝒎𝒊𝒔𝒖
當食到肚皮脹大了,見到一大碟 甜品🍮 都係會⋯⋯照食架💁🏽♀️ 奶凍口味會轉架,我地當日係芒果奶凍🥭 食到芒果既酸甜同埋芒果絲,所以都幾真材實材👍🏼 Pastry好迷你,唔怕膩,好creamy!可以一次過食到咁多款甜品,又配上lemon wine,同埋好岩口味既dessert wine,超級滿足呀🥰