2022-01-17 1472 瀏覽
對呢間店印象唔差,記得之前一直有個中年男人(唔知係咪店長之類)效率高,其他店員都好專業。今日快到下晝6點魚生飯,首先企喺度都冇人理咁,後來個收銀竟問我堂食定外賣,都快6點啦,櫈都收埋晒,點堂食呀?5點後外賣有折,佢又完全唔記得,差啲收原價,然後有個似乎年紀大啲嘅提醒佢有折,佢先恍然大悟,感覺對工作唔上心。最嬲嘅係,明明得我一個order,要等嘅時間仲耐過平時好多客嗰陣,喺aeon兜個圈買埋嘢都未有(個通知器未震未響),走返去睇下,兩男一女嘅店員大聲嬉笑,講普通話嘅,唔覺有邊個喺度做緊嘢,我以為間鋪有啲位置我睇唔到,可能有人整緊個飯,就繼續等,先見其中一個女嘅好似雕花咁慢慢喺度將啲黑松露點落啲刺身上,其實點咗幾多下呀,根本唔係做嘢咁,好似傾偈先係正職,我真係好懷念以前啲員工呀,感覺全部都係做緊嘢,唔係嚟hea!難怪當時都冇人幫襯啦,佢哋縮晒喺入面,唔招徠啲客人,冇客仲好,佢哋繼續嘻嘻哈哈,希望啲管理層注意下員工嘅培訓同監察呀!
2022-01-17