2022-11-21
今天想帶媽媽去環境好一些的酒樓飲茶,所以去了海天,上到酒樓我們站在服務台前等帶位,酒樓內的侍應說:「入嚟隨便坐啦。」媽媽看到窗外景色好靚看到海,於是想坐在窗口邊。我見窗邊有兩張八人枱都是坐著兩位客人,於是我們亦都坐在一張八人枱的位置。叫茶的時候那位侍應說:「 你哋唔可以坐呢張枱呀!你哋兩個人坐前面嗰方枱啦,一陣間有6個客人嚟,人哋咪冇位坐囉!」我媽媽就對侍應說:「 隔離張枱都係咁大張,都係坐兩個人,點解佢哋得我哋唔得。」侍應話:「呀婆!唔同呀!佢哋嗰張係四至六人枱,你哋呢張係六至八人枱。」於是我企起身望下,兩張枱的size是一樣的,還有前面有一張枱同我哋嗰張都係一樣大細,都係坐咗兩位太太啫。於是我就話:「首先,你哋冇帶位服務,你哋嘅侍應只係話入嚟隨便坐,我見有兩張枱大細一樣,都係坐兩個人,點解佢哋坐得我哋唔錯得?」個侍應只係一路執前面張方枱,就叫我哋坐過去,話:「唔同㗎,係大啲㗎。」根本成場吉枱冇人坐。我真係想起身走人,但我媽又好聽話坐咗過去。我直覺覺得,佢係想留返啲窗邊位置畀熟客坐囉!唔知個侍應係咪心虛,於是乎無啦啦喺嗰張枱度加咗塊玻璃轉盤。食物係ok嘅,但服務質素真係太差!
食物係ok嘅,但服務質素真係太差!