2013-10-12
平時都唔熱衷於寫食評,但呢次真係忍唔住,上黎寫一寫。近來搬左去大圍附近,聽朋友推薦過楓林小館,試過覺得好食,雖然稍貴,但結果都決定帶親戚來食一餐晚餐。因為要一行人中有老人家,腳做過手術,行路同企得耐都會痛,所以為免老人家要等,已經預早訂了位。到達時,先發現店家原來預留了在樓上既一張檯,既然冇電梯,見當時樓下又未有咩人客好多空檯,老人家會行得辛苦,所以就行左去櫃台個邊,問問可唔可以調落樓下。「唔好意思呀,我地訂左位,但因為有位老人家,行路唔係咁方便,請問方唔方便換一換,安排張檯喺樓下畀我地?」而個位唔知男侍應定經理,望都唔望我一眼,好唔耐煩咁答:「冇位呀! 人地今朝坐輪椅都咁上去啦! 」我都明白既然訂座時都冇指明要樓下,人地冇安排到都可以理解,只係想知道方唔方便彈性處理一下,如果真係唔方便我都唔會強求。一句「唔好意思,真係安排唔到」,我地絕對冇問題,只係佢既態度實在太差。結果,由於都臨近晚飯時間,怕其他地方多人,我地都花左好一段時間先扶到老人家上樓,而大家餐飯都食得唔係咁開心。食物方面,其實唔錯,尤其炸鮮奶同乳鴿。其他侍應服務態度都ok, 可惜個位侍應令我覺得佢好唔尊重,所以以後都唔會再
食物方面,其實唔錯,尤其炸鮮奶同乳鴿。其他侍應服務態度都ok, 可惜個位侍應令我覺得佢好唔尊重,所以以後都唔會再黎。建議其他人黎既話,而又有老人家既話,訂檯時睇下可唔可以講明要樓下既檯,以免再受氣。