2022-10-02
假日等位,一家三人入座,點知入到去先知佢俾張【1-2】枱,貼邊,即係得番L位枱我,想請問點坐三個人落去食麵?🤷🏻♀️🤷🏻♀️張四方枱細,前後又逼,總之任何人見到都會呆左⋯無可能呢個係【3人位】⋯⋯見狀,告知員工想轉枱,旁邊員工清潔緊一張4人枱,我地話想轉去個張,點知員工話「留俾下一張4人枱」,叫我地坐個張 2人枱,仲話:「出面咁安排就係咁,唔關我地事,你自己出去問」🤷🏻♂️🤷🏻♂️再另外有個伙記拍拍膊頭,叫我地:「幫幫手,坐到架」⋯⋯其實個L枱點坐三個人?🤷🏻♀️叫第三個人對住個尖角食野?仲要兩個大男人,食麵雙手提起2個人都嫌逼⋯⋯仲要我地三個點塞落去??🤷🏻♀️🤷🏻♀️🤷🏻♀️最嬲係,所有員工都唔幫手當睇唔到,同門口派位個個講,佢都態度唔憂做少你一個客咁!😡食飯食到咁受氣,呢間野為左賺到盡要客人逼到唔make sense 都叫你坐低,真係唔幫襯都把就!!😡😡我見前面對情侶,間餐廳派左個【一人位】枱,叫佢兩個塞係咁逼嘅空間食⋯⋯兩對手根本縮埋先食到⋯😒做生意唔好做到咁啦⋯⋯⋯其實叫後一張4人家庭,係外面等多一陣先就可以了。門口安排位個男人,其實叫佢拎籌都係十問九唔認,明明聽到當聽唔到。
見狀,告知員工想轉枱,
旁邊員工清潔緊一張4人枱,
我地話想轉去個張,
再另外有個伙記拍拍膊頭,叫我地:「幫幫手,坐到架」⋯⋯
做生意唔好做到咁啦⋯⋯⋯
其實叫後一張4人家庭,係外面等多一陣先就可以了。
總之呢間野貼錢買難受,有幾好味都唔想幫襯啲咁嘅老闆⋯🤬
賺到盡,但屈就客人,真係仲想幫襯支持???