2005-12-15 32 瀏覽
啱啱星期日諗住揸架車同女朋友入西貢,見到雜誌介紹西貢有幾間出晒名既西餐廳,連明星都話好食,於是咪信哂佢,即管試一試。我地諗住喺五間介紹既西餐廳中搵到邊間先就食嗰,結果搵到蘇珊娜。當時大約六鐘半,人客不多,唔駛等位,鋪裡黑麻麻,唔係好有情調,側邊有條樓梯,應該係上樓上一層。之後,鋪裡面有四、五個人做野,之後佢地好唔願意咁俾左一個霉爛餐牌我地兩個人睇。呢度原來係無晚餐叫,得幾款大約百幾蚊既鐵板餐同一啲散叫既飯,於是我地叫左一個黑椒西冷牛扒餐同一個磨菇汁牛柳餐。叫野食時,幾個人楝係度,唔理人,之後有個長毛走埋黎,極差態度咁問我地叫乜,好似欠左佢咁,又唔問我地跟飯定薯菜、又唔問幾成熟等等,佢諗住我一定會自動自覺講佢知咁,我無講既就佢自己幫我地決定。等左一陣,先黎一個比較普通既羅宋湯同用搽定牛油既生命麵包作為餐飽,認真唔掂,餐飽都無個。之後,鐵板終於都出場,油煙味的好緊要,啲黑椒攻鼻渴喉,相當不濟。幸好西冷肉質幾好,口咁不錯,賣相亦幾好,牛柳則比較差,汁料亦非常少,未食完一半已經乾晒。最後上了餐飲及甜品,甜品為『雪糕新地』,想像是雪糕溝汽水或雜果,可笑結果是一杯比雜乜雪糕店更失敗的朱古力雪糕球一

當時大約六鐘半,人客不多,唔駛等位,鋪裡黑麻麻,唔係好有情調,側邊有條樓梯,應該係上樓上一層。之後,鋪裡面有四、五個人做野,之後佢地好唔願意咁俾左一個霉爛餐牌我地兩個人睇。呢度原來係無晚餐叫,得幾款大約百幾蚊既鐵板餐同一啲散叫既飯,於是我地叫左一個黑椒西冷牛扒餐同一個磨菇汁牛柳餐。叫野食時,幾個人楝係度,唔理人,之後有個長毛走埋黎,極差態度咁問我地叫乜,好似欠左佢咁,又唔問我地跟飯定薯菜、又唔問幾成熟等等,佢諗住我一定會自動自覺講佢知咁,我無講既就佢自己幫我地決定。等左一陣,先黎一個比較普通既羅宋湯同用搽定牛油既生命麵包作為餐飽,認真唔掂,餐飽都無個。之後,鐵板終於都出場,油煙味的好緊要,啲黑椒攻鼻渴喉,相當不濟。幸好西冷肉質幾好,口咁不錯,賣相亦幾好,牛柳則比較差,汁料亦非常少,未食完一半已經乾晒。最後上了餐飲及甜品甜品為『雪糕新地』,想像是雪糕溝汽水或雜果,可笑結果是一杯比雜乜雪糕店更失敗的朱古力雪糕球一個!

用餐時間不足一小時,已經想離開,叫了埋單,他們在遠處大叫金額及隨手提走我的信用咭,眼見一個全晚在行行企企,做野跌野既四眼女人碌左五分鐘仍未碌到張單出來,隨即拎了一支沒有墨的紅筆給我簽名,當她知道支筆無墨時,居然走去自己的手袋裡尋找另一支筆給我,十分野笑。突然間那長毛走過黎,不滿地從袋拎支筆給我,還將我的信用咭連收據掉在枱上,多謝一句也沒講,咁樣既服務態度真係呢度先至有,以咁既服務質素能夠經營三十年,真的值得讚賞. . . 囉!!