2016-11-29
第一次幫襯呢間,已經令我好勞氣,好耐未試過咁樣😡😡 事緣係上星期日lunch time,行過見到呢間新餐廳,打算幫襯下,入到去,入面有幾台客,但氣氛好靜,無乜人講嘢,感覺好奇怪,好似有D唔對路。不過已經坐低咗,就叫咗2個set lunch。叫完餐後,我老公行咗出去買D嘢,我就一個人坐喺度等佢。然後我就聽到有一個類似waiter定經理嘅中年男人問落單嘅waitress 點解寫兩個餐?個waitress就話其中一個客行咗出去。個男人就幾大聲好串話"早講啦!鬼知佢行開咗咩?"幾無禮貎。我已經開始黑黑地面。(心諗)吓!係咪要同你交代?🙄之後上餐包,我問嗰中年男人要D牛油,佢話"乜乜包係唔駛牛油,係就咁食㗎喎,但你要都得嘅⋯"因為佢講得快,聽唔清楚乜嘢包,原來佢話薯仔包。我真係唔識,轉頭佢掉低D牛油(唔係輕輕放低)。不過好戲在後頭,呢個中年男人行埋去同個waitress 講"個薯仔包唔駛擦牛油,D人都唔識,乜乜乜乜…",語氣仲好似恥笑咁,聲音都幾大,連隔離枱D食客都聽到(其實全間餐廳都聽到) ,我立即火起😡😡😡 駛唔駛咁吖?離譜!!我已經想鬧人,但個男人行咗入去裡面。我等埋我老公返嚟打算走。
呢
之後上餐包,我問嗰中年男人要D牛油,佢話"乜乜包係唔駛牛油,係就咁食㗎喎,但你要都得嘅⋯"因為佢講得快,聽唔清楚乜嘢包,原來佢話薯仔包。我真係唔識,轉頭佢掉低D牛油(唔係輕輕放低)。不過好戲在後頭,呢個中年男人行埋去同個waitress 講"個薯仔包唔駛擦牛油,D人都唔識,乜乜乜乜…",語氣仲好似恥笑咁,聲音都幾大,連隔離枱D食客都聽到(其實全間餐廳都聽到) ,我立即火起😡😡😡 駛唔駛咁吖?離譜!!我已經想鬧人,但個男人行咗入去裡面。我等埋我老公返嚟打算走。 呢個時候,見到門口有幾個客行入嚟,個waitress 問人有無訂位,個客話無,但個waitress 毫無反應,又無安排攞飛等位定係點,個客唔知點好,行咗出去,又行返入嚟,再問無訂位可唔可以等位?(其實仲有D吉枱,況且唔係乜嘢高級餐廳,lunch也要訂位?隔離台個客人同我對望咗一下,大家都覺得好搞笑囉)😒 到呢一刻,我已經無晒胃口,完全食唔落,一啖都無食到就走。覺得呢間野不知所謂!搞衰香港飲食業,無諗住點樣招待客人,就不如唔好搞啦。D客隨便俾你話㗎咩?招呼咁差,老細真係請錯人倒米(如果嗰個中年男人就係老細仲死,遲早都關門)。扮高檔,說話目中無人,搵鬼食,無下次👎🏻👎🏻👎🏻