2014-07-26
一星期大大話話都有三至四日喺iSquare或K11食lunch,所以,好多餐廳都經已試過。通常,就算第一次印象普通,都會比多次機會。霞飛係屬於第一次ok,但第二次就發誓唔會再嚟嗰種。第一次,叫咗雪菜肉絲麵同一個配菜(唔記得係乜),但出咗個水煮魚麵比我。我話錯咗,佢哋轉個頭又比返同一碗水煮魚麵比我。一check單原來落單個叔叔喺水煮魚麵嗰格加咗一棟,於是廚房誤會咗。雖然後來都比返碗雪菜肉絲麵我,但侍應嘅面口就唔係幾好喇……話說回頭,第一次碗麵其實係幾好食嘅。雪菜肉絲炒過另上,咸淡適中,所以我願意再去。第二次,門口帶位個叔叔個樣已經好串,唔願做,冇正眼望過我,隨便指一指示意我自己坐。都係叫咗雪菜肉絲麵,加油炆笋。個笋好硬好韌,根本咬唔開。然後,比咗碗魚香肉絲麵我……又錯?我馬上check單,點知今次係自己寫錯咗!因為都係肉絲,tick錯咗隔離。嘩!個大叔即時串到好似我欠咗佢咁。我自己錯,都唔係想佢換,但話晒都係客,駛唔駛咁受氣!結果,碗麵好甜,一啲都唔好食,油炆笋又甜又韌,我帶住一口甜耶耶食唔飽就離開咗。