2019-04-24
岩岩去完個長旅行返黎,真係好掛住香港d野食!之前行過呢間火鍋店都好想入去試,因為佢裝修好中國風,同埋見到都幾多人食,所以今日就約左個食得辣既好朋友👭黎試試佢抵讚位1. 首先要講下餐廳既位置,比較近大角咀,但係係旺角港鐵站行過去都唔係好遠,但餐廳係會有專車由旺角港鐵站及旺角東站接送,十分方便!餐廳裡面既裝修古色古香,令到自己都差d唔記得自己係香港呀,由於下層比較滿, 餐廳仲安排左2樓既卡位比我地, 但由於上面人數唔多, 冷氣都比較大, 抵讚位2. 店員主動提供披肩比我地, 真係好貼心講完餐廳環境, 就要講下呢度既優惠先1) 7點半前離座/ 9點半後入座都享有68折優惠2) 其他時間都會有88折優惠3) 如果用WECHAT落單會送飲品一罐4) LIKE FB/IG 再送飲品一罐優惠真係幾多架出面有一個自助醬料區同埋生果任食, 今日既生果有西瓜同哈蜜瓜醬料要特別一提既就係就係老碼頭秘製香油, 裡面落左好多唔同既材料用呢個加豉油就已經好好味, 鍾意辣既朋友可以再加多D指天椒要入正題開始講食物啦, 由鍋底講起黎到成都老碼頭又點可以唔食麻辣鍋呢, 抵讚位3. 店員好耐心解釋食物係D咩黎, 最後我地
講完餐廳環境, 就要講下呢度既優惠先
1) 7點半前離座/ 9點半後入座都享有68折優惠
2) 其他時間都會有88折優惠
3) 如果用WECHAT落單會送飲品一罐
4) LIKE FB/IG 再送飲品一罐
優惠真係幾多架
用呢個加豉油就已經好好味, 鍾意辣既朋友可以再加多D指天椒
要入正題開始講食物啦, 由鍋底講起
最後我地叫左成都原味拼花膠雞鍋(+$50), 麻辣鍋用料十足, 叫小辣對我黎講已經好辣啦
但對於同我同行食得辣既朋友黎講當然係唔夠辣啦
個花膠雞鍋真係攞足滿分呀, 店員話係用左3款唔同既花膠筒煲左最少4個鐘以上
個湯底好鮮甜, 有1/4隻雞, 雞肉好入味好好味, 仲有仿魚翅既粉絲, 我同朋友每人最少飲左3碗湯
老碼頭相對出面既火鍋店有多D特別既食材, 抵讚位4. 食物可以點半份, 岩哂只有2個人一齊食既客人, 可以點多幾款唔同既野食
平時鵝腸都係用碟上, 癡埋哂一齊, 餐廳好細心地用另外一個方式上菜, 方便食客
個鵝腸好爽, 唔會好肥, 份量都幾多
魚既面珠墩成日都食, 牛既面珠墩真係第一次見同第一次食
D肉好嫩好滑
我覺得牛舌係必點既, 呢度既牛舌係薄切, 令到牛舌可以更加容易吸收湯既精華
好味!
黃喉又係冇乜地方有得食, 食落口感爽脆, 點埋秘製香油食真係唔錯
最後就係炸響鈴啦, 即叫即炸, 上枱時仲係熱辣辣架
個響鈴比較厚身, 唔會一淥落湯就淋哂, 個人建議唔好落辣果邊, 落花膠雞果邊真係好好味
外軟內脆!
成餐飯我同朋友都好滿意, 仲話下次一定要再黎試!!