餐廳: 炉端燒
資訊:

2020-12-24 4321 瀏覽
疫情關係,一年都沒有出走。今趟就去一下滿有日本氣氛的米芝蓮餐廳。一入門口就看見2位師傅正正的坐在吧枱中間。感覺不錯哦!今次被安排坐係師傅旁邊位置,可以清楚看見他燒的情況。好似燒每一樣都好好食咁如果坐正師傅對面,師傅就會拎支船漿遞食物出去,我諗都應該好重,見師傅都有強勁既臂彎坐中間好正,但由於我們坐得太近,就由師傅親手遞上食物。雖然冇得玩支船漿,但我們那天的師傅好友善,會問下我們食物味道如何,或者有什麼要求。而且睇住師傅燒自己果份食物,果種期待真係不錯食物方面本身我不太愛好秋葵,但這少少鹽的配襯令我這不愛吃秋葵的人都滿意。本以為帶子燒會好乾,沒有刺身咁鮮甜。但師傅將帶子燒得半熟,入口熱乎乎,但又有刺身的口感。帶子的鮮甜完全出晒來。最後都有再點多客帶子。因為真係好鮮甜嫩滑牛柳,五成熟。入口好,真正的五成熟。要同一時間燒咁多枱客又兼顧到牛肉唔會過熟,師傅係有d料既不過有點美中不足既係個汁,我個人口味偏向咸,如果係放鹽咁就完美。燒粟米,正常,不過不失。露荀 食得肉太多,都需要點綠色點綴平衡下。少少鹽的調味,又唔會焗到太淋,清新好味。銀鱈魚,因為太吸引,食食下先補返影。簡直係必點食物之一。見到
一入門口就看見2位師傅正正的坐在吧枱中間。感覺不錯哦!
今次被安排坐係師傅旁邊位置,可以清楚看見他燒的情況。

好似燒每一樣都好好食咁

坐中間好正,但由於我們坐得太近,就由師傅親手遞上食物。

食物方面

本以為帶子燒會好乾,沒有刺身咁鮮甜。

燒粟米,正常,不過不失。

露荀 食得肉太多,都需要點綠色點綴平衡下。
少少鹽的調味,又唔會焗到太淋,清新好味。

銀鱈魚,因為太吸引,食食下先補返影。簡直係必點食物之一。
見到師傅唔係將條魚直接放係爐上燒,而係掛住火爐邊燒。
所以都等左好耐,不過係值得等。外脆的魚皮,入口嫩滑既魚肉。入口即溶的魚肉,魚的脂肪燒到好香

燒鰻魚,燒到香噴噴的鰻魚,配返個
,加埋d汁,簡直完美。

最後總結一下今餐
環境係充滿日本風情,食客圍住師傅坐,又可以同師傅交流傾下計,好有居酒屋、屋枱既感覺。不過師傅們都好忙,見佢地個爐長期都同一時間燒幾樣野,但唔會燒燶,仲可以掌握到,呢d真係技術。所以佢地咁認真又唔敢同佢地傾計,都係等佢地得閒先同我們交流下

今次我們點的食物都好滿意,誠意推薦鱈魚,牛柳,帶子。如果唔鍾意食汁既,記住要同師傅講你想要鹽

這都是間五星級酒店,仲要係米芝蓮餐廳,服務都沒有令人失望。侍應都好快回應,加茶及收拾都好快,又不會打擾同朋友之間的傾談,今次幫我們燒的Ben師傅亦十分友善令整餐飯氣氛都很好
  • 牛柳
  • 帶子