2020-11-30
去完屯門碼頭影完靚相打完卡,是時候去醫下個肚仔。沿海濱長廊返回碼頭附近,有兩個商場,今次去了海旁的啟豐商場,比較舊式,商場地下開滿食肆,大多數都係茶餐廳或者車仔麵,行入少少會見到一些日式餐廳和比較新式的cafe。今次選擇了這間小茶角,面向海景,以牛角包為主打的小店。舖位比較細,但三邊面對牆都設有吧枱,所以座位都多。餐廳門外貼滿海報,更為聖誕做好佈置。設有學生優惠提供,應該頗受附近學校學生歡迎。餐廳雖小,但選擇很多,總共有十款牛角包,三十多款飲品,選擇多得誇張!而且好有特色,例如有珍珠忌廉牛角包、還有特色打卡飲品。今次選了屯門牛配沙律及宇治抹茶拿鐵。屯門牛 ($45)餡料好豐富,有蛋、蘑菇、蕃茄、煙肉、芝士,即叫即整,製作需時。牛角包烘得好鬆脆,炒蛋好滑,雖然有加煙肉,但味道唔會太鹹,推介!同時惠顧牛角包和飲品,會送薯角、薯條或沙律。怕熱氣的我,選了配沙律,新鮮的沙律菜配上黑醋汁,refresh一下。宇治抹茶拿鐵 ($33)分層漸變色的抹茶拿鐵賣相好靚,但甜度太高,覺得太甜,下次我會叫少甜。值得一提,店員親切有禮,為有選擇困難的我提供了不少寶貴意見,加分!由於今次在正午時段用餐,陽光比較
今次選了屯門牛配沙律及宇治抹茶拿鐵。
屯門牛配沙律
屯門牛
屯門牛 ($45)
宇治抹茶拿鐵
宇治抹茶拿鐵 ($33)