2021-05-14
早排上網見到報道話深仔記係由前澳牛大廚坐鎮,甘自然會對佢嘅滑蛋抱有一定期望,所以今晚收工去開尖沙咀時特登走過去試下。.蝦仁葱花滑蛋飯 ($54)滑蛋飯系列有三個選擇:叉燒、牛肉、蝦仁,而今次我就揀左平時經常叫嘅蝦仁。餐廳人唔特別多,所以等左一陣就已經有得食,嚟到見到成隻碟舖到好滿,蛋望落去嫩滑而且有唔少蛋汁,蝦仁份量非常horn koi,加埋豉油汁同埋一定嘅葱花,成件事上枱時好吸引!😍😍.影完張相已經急不及待開始食!如期望一樣蛋的確非常嫩滑,蛋味唔算好重但依然好食。蝦仁相對嚟講比較細隻亦唔算非常爽口彈牙,同埋食食下見到佢哋唔係每隻都有挑哂蝦腸😞😞 呢類滑蛋飯對於我嚟講另一個精粹就喺豉油汁度,但好可惜地呢度嘅顏色好夠但食落就冇乜味... 而且個底豉油實在太多了吧...整體嚟講呢度嘅滑蛋飯其實頗為普通,由於價錢差唔多,下次都係會揀行多幾步去隔離食番旺記🤭🤭
蝦仁葱花滑蛋飯 ($54)