2021-10-16
沙田頭火鍋 (旺角)旺角砵蘭街139號地舖位於砵蘭街旺角市中心位置,餐廳內特色是牆壁上有沙田歷史的街頭照,其實小編都有一個屋企在沙田,以前練跑都經常在沙田城門河跑過所以對沙田特別有感情黃金炸魚皮$78脆卜卜,濃郁既蛋黃味道,熱辣辣,魚皮本身係少少腥,用蛋黃香去擋住魚腥,非常可口重慶香辣雞煲半隻$188香脆可口的雞煲,麻辣的感覺好彩已經叫咗師傅做小辣,辣味入哂雞件,食完雞煲後,加水可以打邊爐,洋蔥、大蒜、辣椒仔、芫荽來幫手調味招牌鮮牛三色(牛頸脊、手切牛、牛胸油)$388三種不同牛肉各有特色,牛頸脊比較嫩身,顏色都比較淺色,食落咬感跟手切牛不同,越食越有層次;手切牛雪花分布平均,食落好有牛香;牛胸油真係牛胸既油,玉色的賣相,落大約10-20秒食得,從來未食過甘滑既材料,推介😍霖降一口牛粒$188一粒厚切牛,超有牛肉味道😍😍自家手打鮮蝦丸$88手打自家仔,爽口彈牙,丸上面有勁多蟹籽😍,咬落去個下 sir左一下🤣🤣🤣鮮蝦味十足 新鮮爽脆黑柏葉$78纏綿不斷,煙煙韌韌,有咬頭蓮藕片$36鮮萵筍$38食完啲牛肉同蔬菜可以相間來食等個胃冇咁容易滯同埋容易啲消化,都可以refresh一下口部嘅味道餐
旺角砵蘭街139號地舖
重慶香辣雞煲半隻$188
霖降一口牛粒$188
一粒厚切牛,超有牛肉味道😍😍
自家手打鮮蝦丸$88
鮮蝦味十足
新鮮爽脆黑柏葉$78
纏綿不斷,煙煙韌韌,有咬頭
蓮藕片$36
鮮萵筍$38
餐廳環境分為兩層,座位十分大,亦相對舒適,不時會有侍應幫忙加水及調教火鍋火爐,岩哂一班人黎聚會,劈酒、雞煲、海鮮、火鍋應有盡有😍😍😍