2011-10-24 134 瀏覽
今次,慶祝一位朋友生日,為了遷就中環上班的她,身為飯局攪手的我,特意選擇位於中環威靈頓街的 <來佬餐館>! 我幫襯了好幾次,試過早餐及下午茶,覺得質素不錯,只是貴了一點! 加上懷舊的裝潢,相信可帶給朋友們一份驚喜及新鮮感!當日,我在早上訂了一張 5 人枱;我們被安排最入的一張 6 人枱,自成一角!好讓我們暢所欲言! 亦可以看到 97 之前,英國統治香港的絕版珍貴相片!又是我第一次幫襯的那張枱,我與這張枱真有緣呀! 不過,今次枱上這張來佬話卡,又轉了新語句!其實,一看餐牌,飯麵類由 $88 ~ $148,認真不平!由於我們 2 男 3 女,一位男性朋友建議點 4 樣食物!陽光焗豬扒飯 $88表面加了太陽蛋,賣相吸引! 食慾即時提升了不少! 我記得我是最後一個分豬扒飯,當時,焗飯仍出煙,夠熱!( 又可能我們進食速度快!) 茄汁酸味適中! 至於,豬扒已經切好,容易分! 但是,腍得來太人工化,肯定加了鬆肉粉! 我沒有食蛋,留給想食蛋的朋友! 金菇瑤柱炆伊麵 $68配料包括:金菇、冬菇絲、芽菜、韮王,至於瑤柱似乎隱藏了哪裡? 炒得乾身,顏色均勻!有鑊氣!味道調教得不錯!白汁粟
加上懷舊的裝潢,相信可帶給朋友們一份驚喜及新鮮感!
<來佬餐館>
亦可以看到 97 之前,英國統治香港的絕版珍貴相片!
可以看到 97 之前,英國統治香港的絕版珍貴相片!
又是我第一次幫襯的那張枱,我與這張枱真有緣呀!
不過,今次枱上這張來佬話卡,又轉了新語句!
來佬又話..........
純粹小玩意!
精美餐牌猶如 I-Pad case
陽光焗豬扒飯 $88
表面加了太陽蛋,賣相吸引!
食慾即時提升了不少!
茄汁酸味適中!
至於,豬扒已經切好,容易分!
但是,腍得來太人工化,肯定加了鬆肉粉!
我沒有食蛋,留給想食蛋的朋友!
陽光焗豬扒飯
金菇瑤柱炆伊麵 $68
炒得乾身,顏色均勻!有鑊氣!味道調教得不錯!
金菇瑤柱炆伊麵
炒得乾身,顏色均勻!有鑊氣!
白汁粟米焗石斑飯 $102
白汁略帶芝士味,粟米份量不多!石斑幾厚身,而且夠入味,已經收貨!
白汁粟米焗石斑飯
來佬汁雞翼 $88
這裡的招牌菜,怎能不試?!
全碟只有 6 隻!平均每隻 $14 有多!都咪話唔貴!
多了一隻!忘記哪誰食了!雞翼每隻又大又肥美!
吸收了來佬汁的精華!好味極了!
以前食過的瑞士汁味道偏甜一點,而來佬汁則偏咸一點,還略帶一點甜味;不是想像中咸!令人回味!
沙律只是一般雜果沙律加了紅腰豆而已!
來佬汁雞翼
最後,當然由兩位男士清碟啦!我們似乎食減肥餐多過食生日飯!

大家不妨留意一下,有位男侍應好像谷德昭!他幾風趣呀!

加一服務費,埋單 $381 ( 4 人分 ),平均每人 $95

接著,我們便向蘭桂芳的 <五代同糖> 進發!

2011-10-21
慶祝紀念
生日
<來佬餐館>
來佬又話..........
精美餐牌猶如 I-Pad case
可以看到 97 之前,英國統治香港的絕版珍貴相片!
純粹小玩意!
金菇瑤柱炆伊麵
白汁粟米焗石斑飯
炒得乾身,顏色均勻!有鑊氣!
來佬汁雞翼
陽光焗豬扒飯