2017-07-09
好耐冇去過日本旅行(其實只係幾個月XDD), 開始掛住日本美食, 今晚就決定去食日本野一解相思之苦 ! 約了好久不見的閏蜜們, 想揀個坐得舒服又可以慢慢傾計既地方, 有限時既就免了, 所以黎呢度試下爐端燒!店舖位置都幾僻, 好少會特登行過黎, 離遠已經見到一蘭的人龍, 越過人龍就來到這裡, 超日風的格局! 一看就令人唸起日本的X丸水產附近每枱都向度燒緊, 有些焗熱是難免的, 加上行到身水身汗, 即刻要叫返杯凍飲降溫無酒精的白桃梳打($48) : 有香甜的白桃味, 加上梳打水好解渴另一杯是有酒精的蘋果燒酌($58) : 酒味適中, 蘋果味清甜, 唔會過甜搶走酒味先黎一些小食醫醫肚, 習慣先吃熱食暖胃, 叫左個辣味炸豆腐, 外層脆辣, 裡面的豆腐很滑, 一份好多件, 岩晒開心share這個名字很漂亮的酒釀螢烏賊($50)很有驚喜, 醃得味帶咸香, 口感十分滑! 是原隻尤魚, 因為夾起身仲可以見到尤魚粒眼XD! 粒眼係有少少不安, 不過好食就唔理咁多了, 送飯一流, 推介!海膽是我的最愛, 呢度賣$88 一粒, 實物都幾大隻! 食落新鮮, 完全冇腥味, 只係冇日本當地食咁香濃鮮甜, 不過已經
店舖位置都幾僻, 好少會特登行過黎, 離遠已經見到一蘭的人龍, 越過人龍就來到這裡, 超日風的格局! 一看就令人唸起日本的X丸水產 附近每枱都向度燒緊, 有些焗熱是難免的, 加上行到身水身汗, 即刻要叫返杯凍飲降溫
另一杯是有酒精的蘋果燒酌($58) : 酒味適中, 蘋果味清甜, 唔會過甜搶走酒味 先黎一些小食醫醫肚, 習慣先吃熱食暖胃, 叫左個辣味炸豆腐, 外層脆辣, 裡面的豆腐很滑, 一份好多件, 岩晒開心share
另一款冷盤係蟹蓋味噌雲丹($108), 冇錯, 又係我最愛的海膽~! 向日本試過燒蟹蓋蟹糕, 蟹糕沾埋WASABI 醬食又係另一返風味~多了一份清新
開胃完後終於黎到主角 - 燒海鮮! 幾乎每枱客都會點呢個焱丸活貝大盛($368), 當然照跟!有齊 蜆 , 鮑魚, 蠔, 扇貝
本來扇貝得2 隻, 侍應話今日批貨偏細隻, 所以比夠3 隻我地, 認真均真! 亦都令我地唸正常SIZE係咪會爆大隻!
開頭驚住唔知點燒, 原來係有侍應幫手燒侍應話海鮮主要加枱上的日式料理酒同自家製醬汁黎燒
扇貝好圓潤,浸在料理酒裡燒到水滾就食得了
扇貝夠新鮮, 而最令人驚喜既係啖湯! 即係裝向扇貝殼果啖汁 , 料理酒加上海鮮既鮮味簡直無得彈! 真係未飲過咁鮮甜既汁!
第二回合就燒鮑魚同蜆, 鮑魚係鮮鮑, 放上個度仲識郁, 睇落都幾殘忍...
蜆都厚肉鮮嫩,只係細粒左D, 同樣連個殼入便D汁都啜埋
鮑魚應該係係全場總冠軍, 因為掛住食蜆, 所以都放左向個爐一段時間, 以為會好UN, 點知食落好軟綿綿!!少少醬汁已經帶到個鮮味出黎!
蠔都係一個令人驚訝的食品, 佢真在太巨大喇!!雖然冇鮑魚咁出色, 但質素都係有的! 蠔味唔算濃但勝在肉厚汁鮮味!
雖然價錢偏高, 不過絕對物有所值, 食物質素同服務都貼近日本食完呢餐有如快閃日本一樣, 食出日本的感覺, 可以再ENCORE 的餐廳!