2015-09-12 1679 瀏覽
難得好日唔入東涌,橫掂做完 Workshop 後係逸東邨,於是從逸東街方探聽有甚麼經濟實惠,兼不是大型連鎖店食肆進行午膳,於是個街坊就介紹左逸東邨附近,村屋形式經營的正記俾我地。唔好睇佢外面好似唔多靚仔就唔掂,入到去後先發覺都幾乾淨,重要一坐低就送上老火例湯,呢種咁街方式服務,真係好耐未試過。正記可能做街方生意多,價錢都幾經濟實惠,有湯有碟頭飯同飲品,凍飲重要唔洗加錢,真係正到無朋友,今時今日香港重有呢類良心舖頭,真係買小見小。講返食物,熱死辣辣真係唔食得多野,於是點了香口既金莎茄子,濕濕地又無肉既茄蛋頹飯,再加上朋友食飯當日要守齋期,點了羅漢齋炒米。開頭點野食既時候無諗過好大碟,點知送左上黎後就先知道大碟到無朋友,真係抵到爛。食物質素方面,可能三樣食物都係「炒」,食落時都幾香口同好夠鑊氣。金莎茄子原以為好似魚香茄子咁炸左佢,上餸後先知係橫切再點咸蛋黃炸,食落口時啖啖咸蛋黃味,好膩;真係一件起兩件止。至於茄蛋飯同羅漢齋炒米幾足料下,絕無呃秤成份。下次有機會再入東涌逸東,會同朋友再黎呢到食多D新野和試其他食物,因為真係好經濟實惠,而且正記食物同服務都好有成意,值得再去幫襯。

金莎茄子
茄蛋飯