2017-09-19
紅磡近港鐵黃埔站,一向美食多,而家仲方便有地鐵直達,今次四個人就去試吓小菜。餐牌入面有好多種食物選擇,全部都係送飯一流。首先叫咗「川味水煮魚」,我哋有幾個比較鍾意食魚,特別係我哋兩個女仔,辣度就係小辣,就咁睇都有好多魚片喺面頭,食落去比我想像中小骨,而且有好新鮮嘅魚味道,酸酸辣辣好醒胃,原來最底部有芽菜,雲耳同埋酸辣粉, 非常足料,呢啲配菜仲更入哂味。「客家煎釀豆腐」用鐵板上,中間有「芫荽」做點綴,連我平時都唔鍾意食芫荽同埋聞到會好討厭嗰陣味道,竟然今次冇抗拒,原因就係煎釀豆腐煎得好香,呈現金黃色,佢啲汁味道好香濃,滲頭晒係豆腐入面,食落去豆腐好入味好滑,最重要係唔會好易散,而且每件豆腐上面都有蝦滑,每一啖都有多種口感。其實每一款菜式都好好食,我最鍾意就係「蜜椒金薯安格斯粒」,牛柳粒面頭上有好多黑椒粒同埋蜜糖醬,食落去唔會太辣,仲有少少脆脆蜜糖嘅口感,而且牛柳粒好鬆軟唔難消化,不得不提啲金薯,煎到外脆內軟,咬落去好香口,好正。「霸王雞」叫咗半隻份量,賣相已經好吸引,雞皮是黃色,望落去都好滑。食落去雞肉嫩口夠味,再配埋白飯食,認真滋味。見到每一台都叫咗「啫啫蝦干通菜煲」,當我食落去嘅時候
見到每一台都叫咗「啫啫蝦干通菜煲」,當我食落去嘅時候就知道係乜嘢原因了,因為真係炒得好有鑊氣,而且係用鐵板上,同樣可以保存通菜嘅溫度,最重要係通菜連埋啲肉碎粒好夠味,有少少辣味,味道好香濃,送幾碗白飯都得。
飲品方面,包括有啤酒,汽水,凍檸茶,凍奶茶等等,多款選擇。
各類小菜都好有客家風味,呢間餐廳食打邊爐同埋小菜都係唔錯嘅選擇,極力推薦。