同事住長沙灣,傾開計同我講長沙灣有一個熟食市場,入面有間食任食海鮮蒸氣鍋好抵食,所以約咗個鍾意食海鮮嘅朋友去試一試。入到熟食市場最頂層,搵到有一間叫《林洪記》嘅大排檔,坐低後夥計介紹佢哋個蒸氣鍋+打邊爐放題,每位$218免加一,嘩真係抵到爛!因為呢個餐係包括聖子、鮑魚、石斑、蟲草滑雞、牛、海蝦(蒸氣鍋),再加兩小時任點任食白色點餐紙嗰啲海鮮,有蠔仔、炒蟹、丸嗰啲。實在太抵食!支裝汽水任飲!另外仲可以加$20就可以啤酒任飲,真係朋友聚會嘅好地方!蒸氣鍋海鮮:唔知係咪因為喺熟食市場嘅關係,近水樓台,感覺好新鮮真係即叫即劏,石斑係好好味,蟲草雞係食得出新鮮雞,鮑魚十分彈牙,淨係食頭一part已經值回票價!打邊爐放題:由於第一part已經食得好滿足好飽(食左下午茶食唔到咁多),所以叫咗墨魚滑、蝦滑、蠔仔就飽飽!其實如果大食嘅話真係可以食好多野!同平時打邊爐任食嘅選擇一樣咁多!總體評價係十分之抵食、海鮮全部都好新鮮,如果唔介意地方比較平民之外,呢個海鮮蒸氣鍋放題我會極力推介俾所有朋友!

2020-10-14
  • 蟹子鮮蝦滑