2020-01-12
最近朋友一直向我推介一間位於長沙灣保安道街市嘅林洪記蒸氣鍋。餐廳就在街市嘅熟食樓層,環境雖然比唔上冷氣火鍋店,但也比想像中衛生。而朋友極力推介嘅就係呢個$208嘅2小時任食任飲,而且無加一。簡單嘅爐具,落單後伙計馬上為我哋加入熱水,等我哋可以正式開動。$208係無包啤酒,如果想啤酒任飲就要另外加$20,眼見在場人客都係好酒之人,所以佢哋呢$20絶對值回票價。而小弟唔飲酒嘅就有支裝汽水任飲$208已經包埋講咁耐主角上場啦,海鮮大拼盤有游水海蝦,新鮮鮑魚,蟶子,蜆,蚌,海班,本地龍蝦,肥牛,蟲草花雞,應有盡有,相信就係佢秒紅嘅原因。龍蝦雖然唔算大隻,但本地種所以都多肉,海班四人用都有半條,只要跟住餐牌建議嘅蒸煮時間都可以蒸出原汁原味又熟度剛好嘅美食。貝類方面當然係鮑魚稱霸,但蜆肉就略帶幼砂拼盤過後就進入任食環節有帶子唔算厚肉,但勝在新鮮,鮮甜帶子肉,入口彈牙而香辣炸蟹亦係必點之選,惹味非常,另外當然有丸類,其餘海鮮,牛肉,蔬菜同菇菌類個人認為呢碟炸魚皮亦係無忘之選
而小弟唔飲酒嘅就有支裝汽水任飲$208已經包埋
貝類方面當然係鮑魚稱霸,但蜆肉就略帶幼砂
個人認為呢碟炸魚皮亦係無忘之選