餐廳: 彭慶記
資訊:

2004-02-23 30 瀏覽
下午四點幾機場check out,由同事揸車接走,車未到青馬橋已經收到損友來電話今日在這裡有飯局,問我到唔到。捱左幾日鬼佬餐真係食到咀都歪,正是苦思落機第一餐應該食咩,久仰這裡的大名但仍未有機會幫襯,今次有好野食當然要拿拿聲到。呢度地方唔係太大,得果幾張檯,都坐得幾迫下,但亦有好多人在外面排隊,可見人氣之盛。地方都算雅致,冷氣夠晒強勁。六個人,叫左焗魚腸、炒鮮奶、生炒骨、糯米蒸蟹、椒鹽鮮魷、炸子雞同蒜蓉炒莧菜。因為在飛機淨食雪糕,無食過野,好鬼肚餓,所以特別吩咐叫多幾味。焗魚腸砵仔上,面頭焗得脆,魚腸食得多,但這裡的都算是數一數二的高水準,完全唔腥之餘,魚腸亦非常甘香,比一般食肆高幾班,是心水推介之菜色;炒鮮奶好嫩滑,有幾多的帶子肉在內,再加入鮮奶去炒,香滑好味,非常正。炒鮮奶與焗魚腸是兩款這裡做得很好的順德菜,同鳳城同以前的益新比又有唔同的風味;生炒骨用士多啤梨及菠蘿去炒,酸酸甜甜幾開胃,肉沒有骨,其實叫咕嚕肉都得。可惜肉本身太廋同切得太細件,如果是半肥廋就更甘香可口;糯米蒸蟹要預早訂定,蟹肉新鮮又多羔,好味。墊底的糯米飯吸了蟹件的香味,亦都好正,可惜油左少少,有D膩;椒鹽鮮魷亦不錯
焗魚腸砵仔上,面頭焗得脆,魚腸食得多,但這裡的都算是數一數二的高水準,完全唔腥之餘,魚腸亦非常甘香,比一般食肆高幾班,是心水推介之菜色;炒鮮奶好嫩滑,有幾多的帶子肉在內,再加入鮮奶去炒,香滑好味,非常正。炒鮮奶與焗魚腸是兩款這裡做得很好的順德菜,同鳳城同以前的益新比又有唔同的風味;生炒骨用士多啤梨及菠蘿去炒,酸酸甜甜幾開胃,肉沒有骨,其實叫咕嚕肉都得。可惜肉本身太廋同切得太細件,如果是半肥廋就更甘香可口;糯米蒸蟹要預早訂定,蟹肉新鮮又多羔,好味。墊底的糯米飯吸了蟹件的香味,亦都好正,可惜油左少少,有D膩;椒鹽鮮魷亦不錯,鮮魷新鮮,用椒鹽炸夠香口,送啤酒好正;炸子雞有炸蒜粒舖面,幾香口,但碟頭不大,味道不錯,但雞不算浸得很嫩滑,當然至正炸子雞還看鳳城或東寶。
連唔知幾多支啤酒,埋單唔使七百多,一人百多元,菜色好有水準,都算物有所值。
話我見識淺薄都係咁話,呢幾日來在倫敦食咁多餐,包括在巴黎的兩間二星,都無一餐夠呢一餐咁對胃口,加上又抵食!果面係咁易鋸個麻麻地的扒都十幾磅,三星的set lunch更是一百歐羅左右,二星都收五十幾六十,但仲未計酒水喎!
所以話,做香港人,真幸福!