2015-11-01
星期日同老媽兩人食晏,要搭台,但都坐得幾舒服。兩人叫左六樣野,第一四喜烤魅,口感較上海小南國淋,但勝在好夠熱,所以利小館勝,值得推介。第二,金瓜芋夾,最唔抵食之選,30蚊3隻,但每件都係得一細口,而且唔係特別好食,唔夠脆,普通茶樓都可以有水準過佢,唔推薦。第三樣,小籠包,好細隻一啖一隻,雖然好多湯,但味道上有講不出的單調,好似得薑味同豬肉味,味道上不及上海小南國,名苑等豐富,但仍值一試。第4樣,荷葉蒸飯,唔錯,幾好食,淡一點就更好,但值推薦。第五,豆漿小唐菜,39蚊黎講細碟左d, 但未食過豆漿菜,所以覺得幾特別。喜歡食濃味嘅人未必喜歡,因為豆漿味不太出,除非連用匙筆埋豆漿黎飲,如果唔係淨食菜係無咩豆漿味,但相信佢係用上湯煮熟菜先淋豆漿,所以d菜反而好濃上湯味,不至於無味。想食到豆漿味嘅人會失望啦。最後,甜品,栗蓉布甸,好好好好食。大推介,必食。 26蚊,價錢可以,但最緊要好食,好食貴都抵。 甜度岩岩好,中間有栗蓉,好有栗子味。由於食飽飽,兩人share一個岩岩好!!!六樣野,兩個人,食左240蚊,總括黎講,不大抵食,價錢偏貴得黎,份量偏小,雖然樣樣味道都唔差,但又未有一樣好食到要下次再
六樣野,兩個人,食左240蚊,總括黎講,不大抵食,價錢偏貴得黎,份量偏小,雖然樣樣味道都唔差,但又未有一樣好食到要下次再食過,即使最好食嘅栗蓉布甸都未有令我再光顧嘅沖動。 今次第一次食利小館,分數大約有60分,未試過都可一試,但唔試亦不覺可惜。