呢間係日本北海道旭川得獎拉麵店之一原來香港都有分店,唔止銅鑼灣有,連杏花村都開咗。店舖門口已經寫住米芝蓮推介來頭好似好勁咁。入到餐廳,店員招呼好好,即刻安排座位。 而且店內有一棵高高嘅梅花樹,好似置身日本嘅感覺,配合返店名梅光軒一於睇下有咩拉麵食先拉麵款式都幾多, 有啲拉麵可以揀選半份或一份,而且有好多都係限定推介。我哋揀咗一個限定嘅生薑醬油拉麵,另外再揀咗個半份嘅鹽味拉麵叫完拉麵可以加購一啲小食及飲品。小食加咗忌廉蟹肉薯餅, 由於加購配埋嘢飲,我唔想飲汽水, 好好嘅係餐廳汽水可以轉蕨餅,非常貼心鹽味拉麵嚟到,份量都唔算少。相信個份量對女仔嚟講就剛剛好唔怕食得太飽濟住。呢度嘅拉麵,我覺得湯底最為出色鹽味湯底拉麵,鹽未夠又帶有雞湯味,唔會太鹹。而且拉麵上仲有啲配菜,例如荀及蔥等等調味。店內亦都有調味架可以俾你調味,有拉麵胡椒(呢個)、蒜蓉、醋、醬油、芝麻等等,都好多元化生薑醬油拉麵,湯底超級薑味,如果鍾意食薑嘅朋友就啱喇。如果唔太好薑嘅朋友就可能會略嫌個味道太濃。呢度啲拉麵嘅麵質比較特別望落去唔似普通拉麵,佢望落去其實有啲似公仔麵但係食落去又有啲彈牙嘅感覺,好似手工麵咁,幾得意小食方面,
呢間係日本北海道旭川得獎拉麵店之一

一於睇下有咩拉麵食先

鹽味拉麵嚟到,份量都唔算少。相信個份量對女仔嚟講就剛剛好
唔怕食得太飽濟住。呢度嘅拉麵,我覺得湯底最為出色
)、蒜蓉、醋、醬油、芝麻等等,都好多元化

鹽味拉麵半份

望落去唔似普通拉麵,佢望落去其實有啲似公仔麵
但係食落去又有啲彈牙嘅感覺,好似手工麵咁,幾得意

生薑醬油拉麵

小食方面,忌廉蟹肉薯餅炸得好香脆,唔油膩
而且佢入面啲忌廉軟硬度適中,好味

忌廉蟹肉薯餅

最後就係甜品蕨餅喇~佢有黃豆味同綠茶味,我揀咗綠茶味
蕨餅好味,煙韌度適中
綠茶味唔會太濃太甜
一碟得三件真係唔夠喉