2020-12-05
❀ Camellia #尖沙咀 ❀❗️夢幻少女花海 用料矜貴上乘下午茶❗️#majorintsimshatsui#majorinafternoontea——————————————————位於K11 Musea,以山茶花為主題,餐廳遍布花海,一共有成9999朵🌸更用上少女粉嫩色作裝修,同埋金銀色嘅擺設,務求製造出巴黎花園嘅感覺,最適合一班女仔打卡相聚👯♀️餐廳本身提供日西式嘅fusion菜,不過今次就先試左佢哋嘅下午茶,賣相非常精美,完全係對準少女夢幻心。.✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷潘朵拉的盒子茶聚Pandora’s Box $888/2下午茶由下午兩點提供至夜晚八點,現時一共有三款。分別有平啲嘅「紅寶石朱古力下午茶套餐」$468/2、今次品嚐嘅「潘朵拉的盒子茶聚」、伊甸園之夢茶聚$1088/4。.呢個「潘朵拉的盒子茶聚」係「紅寶石朱古力下午茶套餐」嘅昇華版💞用上更加名貴嘅食材,例如魚子、海膽、松葉蟹等製作鹹點。而甜品就繼續沿用較為少見嘅紅寶石朱古力製作🤩再用金邊玻璃盒裝住,製造出華麗典雅嘅感覺。.☞ 鹹點♥帶子伴魚子♥火灸黃薑漬油甘魚伴三文魚子♥海膽松葉蟹肉撻♥紅酒啫喱鵝肝醬♥牛油果煙三文魚撻鹹點嘅質
❗️夢幻少女花海 用料矜貴上乘下午茶❗️
♥火灸黃薑漬油甘魚伴三文魚子
♥海膽松葉蟹肉撻
♥紅酒啫喱鵝肝醬
♥牛油果煙三文魚撻
鹹點嘅質素唔錯✨選取上乘嘅用料,給予一種奢侈嘅感覺。
所有魚生都冇腥味,仲非常鮮甜。賣相精緻就不在話下,食材嘅配搭亦有花心思👍🏻例如巧妙地用咗酸酸地嘅紅酒啫喱減輕鵝肝醬嘅膩、帶子配上清甜嘅蘿蔔蓉調出帶子嘅鮮味。
☞ 甜點
♥雲卷 紅寶石朱古力 原味
♥紅寶石朱古力雪糕
♥紅莓荔枝慕絲
♥蘋果荔枝撻
♥伯爵茶英式鬆餅配奶油忌廉及紅寶石朱古力醬
♥紅火龍果奇亞籽布甸
甜點款式相對常見,驚喜冇咁大🙈不過gimmick在於用上被譽為世界上第四種嘅朱古力——紅寶石朱古力‼️紅寶石朱古力本身就呈粉色,滲透着莓香,所以呢度大部份嘅甜品都有莓味。整體味道唔錯,唔會太甜,亦唔會覺得假。
值得一題係佢哋嘅roll cake 特意叫做「雲卷」🍰意思係好似雲咁輕盈,師傅仲要係即叫即整!
而且全部都係無色素無添加,靚靚嘅顏色全部都係嚟自食材本身嘅顏色!
下午茶本身包括紅寶石朱古力同埋原味,另外餐廳仲有賣松露朱古力同埋抹茶味,自己覺得四種味道都非常突出🥰反而蛋糕嘅口感就冇我想像中咁鬆軟濕潤。
另外伯爵茶英式鬆餅、慕絲同埋蘋果撻味道都唔錯😆唯獨係奇亞籽布甸相對上弱咗啲,只係普通乳酪。
☞ 特色飲品
♥少女時代
♥紙醉金迷
混合左印度lassi概念製造出呢兩杯嘢飲😍
前者為士多啤梨、桃、玫瑰lassi,酸酸甜甜咁幾開胃。
後者就係芒果味,配上椰汁,個人略嫌芒果味唔夠突出,不過就冇前者咁甜。
兩杯各有特色,都值得一試。
整體味道: 4/5 整體性價比: 3.6/5
整體來講,無論鹹定甜點,都冇大伏,食物大致上保持中上水準☺️尤其欣賞佢哋嘅鹹點,有創意地運用名貴嘅食材,味道可口。只係略嫌整體價格貴咗少少🙈。