2021-10-19
猶記得當日落大雨,少少淋濕左,一坐低飲啖熱茶,再送上一碗超有誠意嘅蝦湯,第一印象已經好好,之後每一道菜都稱心滿意。夢之丼 ($298)有齊我最鍾意嘅刺身,有牡丹蝦、帆立貝、海膽、松葉蟹、左口魚裙邊、三文魚蓉同三文魚籽,樣樣都好新鮮。 每次食刺身丼飯第一時間一定係食晒啲海膽先,好驚喜嘅係呢度嘅海膽超甘甜,食完即刻有衝動散叫海膽黎啪。 配左一細杯橙醋,店員話可以淋落去魚生飯或者就咁飲,平時少飲醋都覺得勁好飲。肉眼扒配細拖羅蓉丼 ($188)老實講塊肉眼扒比起圖示薄好多,所以第一下有少少失望,但估唔到牛味比起著名扒房都毫不遜色,以質量取勝,包起少少蔥再點醬汁冇得彈。拖羅蓉丼好足料,赤醋飯同拖羅味道好夾,加少少師傅即磨嘅Wasabi,成個set都令人好感動。花錦魚生丼 ($188)好多時呢類角切魚生飯都會有種唔多新鮮嘅碎料感覺,但花錦魚生丼每一款魚生都好厚切新鮮,同其他丼飯比都毫不遜色,尤其鍾意玉子漬撈飯之後將味道提升。蟹膏豆腐好有驚喜,蟹膏係類似甲羅燒嘅味道,簡簡單單但鮮味十足,又有火炙嘅香口,朋友讚口不絕。深海池魚刺身 ($78)非常厚身紮實,好有魚香,物有所值。法國蠔 ($56) 好抵食
夢之丼 ($298)
肉眼扒配細拖羅蓉丼 ($188)
花錦魚生丼 ($188)
深海池魚刺身 ($78)非常厚身紮實,好有魚香,物有所值。法國蠔 ($56) 好抵食,唔點醬都唔會腥,幾新鮮。
見like ig,fb有得送刺身,即時like齊哂。 免費黎講都有咁厚既三文魚同帆立貝真係唔話得,質素甚至比一般餐廳單點嘅刺身好,必須要lam盡呢個着數。
地點唔算好方便,但當晚人客都源源不絕,仲有少少居酒屋嘅氣氛,實在係土瓜灣嘅名物。