2022-07-28
要講大班樓嘅招牌菜,或者必叫嘅菜式,就當然係花雕雞油蒸花蟹配陳村粉。🦀/當這一道萬眾期待嘅菜式放低嘅時候,大家都會表現得非常興奮,🤤花雕和雞油嘅香氣充滿着整個空間,花蟹食落非常鮮甜,肉質結實,係新鮮嘅貨式,加上花雕和雞油汁嘅味道,配合得非常好,😍一啖蟹肉配上一啖陳村粉,簡直係最高嘅享受,所以每次嚟都必定要叫!🫶🏻/除左花雕雞油蒸花蟹配陳村粉之外🦀,其實仲有好多必食嘅菜式。/📍必食1: 炭火第一刀叉燒🐽要預早留定,去到叫起先至即燒,軟稔有炭香👍🏻/📍必食2: 大班樓鹹魚臭豆腐🐟平時唔食臭豆腐嘅我都一試難忘,外脆內軟的豆腐配上自家調製嘅辣醬,同埋海鮮醬,勁夾😻/📍必食3: 蜂巢芋泥煙鴨盒🦆功夫菜之一,以前酒樓食到嘅都係芋泥多 餡料少,但依度係薄薄嘅芋泥,包住好多鴨肉同配料,非常考功夫。/👍🏻其他嘅菜式都好食,不過如果人少去食要精選嘅話,我會推介花雕雞油蒸花蟹同以上三款。👍🏻/📌椒鹽鮮魷 - 正常水準📌龍井菊花煙燻乳鴿 - 入口有煙熏味,幾特別📌慢煮乾蔥煀滑雞 - 乾蔥經煮製過非常入味,加埋雞食好好食,依個其實都幾推介😜📌薑蔥粉絲蝦煲 - 略嫌比較普通,蝦同粉絲味道分開,蝦味落唔到粉絲度,有
除左花雕雞油蒸花蟹配陳村粉之外🦀,其實仲有好多必食嘅菜式。
📍必食1: 炭火第一刀叉燒🐽
要預早留定,去到叫起先至即燒,軟稔有炭香👍🏻
📍必食2: 大班樓鹹魚臭豆腐🐟
📍必食3: 蜂巢芋泥煙鴨盒🦆
📌椒鹽鮮魷 - 正常水準
📌龍井菊花煙燻乳鴿 - 入口有煙熏味,幾特別
📌薑蔥粉絲蝦煲 - 略嫌比較普通,蝦同粉絲味道分開,蝦味落唔到粉絲度,有d可惜。
建議大家如果可以預約到的話,可以預約午餐,行政午餐四道菜都係三百幾蚊😻,以呢一個水平嘅餐廳係好抵食,雖然款式冇晚餐散叫咁多,但都係一些精選熱賣嘅款式,就好似蒸花蟹咁,如果叫行政午餐,也可以加錢要這一道菜。 💓💓