2019-03-30
九龍灣閒日食lunch真係一個挑戰,特別係星期五,個個人都Happy Friday出去食飯,攞左飛都有排等呀🙈今日就去德福一如往往星期五咁多人,見翡翠拉麵小籠包門口人少最決定揀佢,點知我地最後都等左差不多20分鐘,等到好肚餓呀🙈🙈🙈翡翠拉麵小籠包無lunch set, 只有$88嘅小菜套餐同$328嘅某咭2人餐,經過我與同事們嘅精密計算,發覺散叫會抵啲😂 咁當然唔可以做蠢豬豬蝕底啦!櫻花蝦翠玉瓜絲都幾大碟,櫻花蝦比例好足夠,而翠玉瓜就偏淋,同櫻花蝦一個香脆一個淋都幾夾。小籠包湯熱辣辣,皮都算薄但係摺口有少少厚,肉味夠。櫻花蝦炒飯有一大堆櫻花蝦係面,上枱果時香噴噴😋 炒飯乾身,只略嫌味道有啲單調。上海粗炒色水好靚,每一條都有汁,又唔會炒到碎晒。加埋啲肉絲同冬菇絲味道好好,又夠香。鍋貼大大隻煎到個皮脆邊,依個都好好味架。依家翡翠拉麵小籠包仲有自家會員APP, 登記做會員除左可以遙距拎定飛,仲可以消費指定金額儲積分換食品同有生日優惠。咁下次就可以早啲拎定飛,唔使再等咁耐位喇🙈
小籠包湯熱辣辣,皮都算薄但係摺口有少少厚,肉味夠。
鍋貼大大隻煎到個皮脆邊,依個都好好味架。