2017-02-22 277 瀏覽
朋友介紹星廚呢間餐廳比我,話呢間嘅午餐好低食,咁樣就嚟咗呢間餐廳度試下,起初見到餐牌價錢都在40幾元一套餐。同我之前食開餐廳都差不多,但已到左不防入佢試下,先來杯清水,我一向都唔會飲餐廳上清水,覺得有仲怪味,但今日有點口喝就飲左一啖,嘩有檸檬味好飲,已經覺得自已好似入左高級餐廳感覺。我叫左個午餐係千島醬雜菜沙律配藍帶豬扒,餐湯是雜菜南瓜湯。先來個湯,湯很特別,有南瓜味又有蕃茄味,但原來係用多種蔬菜加洋蔥而製成的,效果夠新鮮。跟著就係主菜,非常吸引:金黃色嘅豬扒配有機雜菜。排身是用兩塊豬扒中間夾著小粒,切下第一刀時覺得有肉汁流出,再看真D係小粒流出來,食落皮脆肉嫩,有爽口感覺不是一般豬排。唔知係咪加左小粒關係。另外有機生菜超多,果度係出面買都要20多元。新鮮爽口。仲加多杯雪糕,雪糕仲係高級果隻,口感滑溜。真係有高級餐廳質素。另外我朋友話唔想食意粉,又唔想食飯,就叫左個忌廉汁蟹肉雲吞配熱奶茶加餐湯。無想過個雲吞賣相非常得,好吸引,我都忍唔住試咗一口,淡淡忌廉味中又不失蟹肉鮮味,雲吞薄皮餡料十足,蟹肉加肉粒配搭得非常好。我朋友都讚不絕口。另外杯奶茶,有舊式奶茶嘅風味,現在好難飲到茶香奶滑嘅奶
真係有高級餐廳質素。
另外我朋友話唔想食意粉,又唔想食飯,就叫左個忌廉汁蟹肉雲吞配熱奶茶加餐湯。無想過個雲吞賣相非常得,好吸引,我都忍唔住試咗一口,淡淡忌廉味中又不失蟹肉鮮味,雲吞薄皮餡料十足,蟹肉加肉粒配搭得非常好。我朋友都讚不絕口。另外杯奶茶,有舊式奶茶嘅風味,現在好難飲到茶香奶滑嘅奶茶。
我地又叫左個意大利芝士餅。軟綿綿蛋糕配上滑溜溜cream,入口即溶,有濃烈咖啡味。真係想食多件!可惜真係好飽啦。下次再食。
其實呢度嘅午餐有好多款選擇,每日食一款都唔錯,我見到其他食客選嘅午餐都好大碟。朋友真係無介紹錯。
2017-02-22
  • 忌廉汁蟹肉雲吞