2022-05-29
東大街除咗有安利牛腩, 豬扒米線出名外, 而家多咗一間打卡一流的歐陸文青cafe餐廳每一角落都可以係打卡點未嚟之前簡單做咗research知道份量比較少於是我點了羊鞍架配飯(後來我錯了分量比我想像多)值得一提餐廳用QR code點餐, 比較喜歡用這個方式去order, 尤其是在繁忙時間, 這樣可避免有出錯單嘅問題每道擺盤都好靚, 有高級酒店賣相, 相機食先是必然。羊架比我想像中大件, 冇諗過外層加上芝士烤焗,雖然個人喜歡單純煎羊架嗰種外脆內軟的羊肉騷味, 但係配以芝士鹹鹹地又幾特別唔需要再點其他芥醬或者薄荷醬已經提升到個味道。略嫌側邊黃色醬汁多了, 可以當係一個點綴。朋友點了健康自選蔬菜飯, 因為朋友食唔到太生嘅溫泉蛋, 負責人建議轉做流心蛋, 可惜因為掛住食冇影到相, 七彩繽紛, 未食都畀顏色吸引住!題外話, 午飯時間一個小插曲, 隔離食客因為唔滿意侍應要求轉枱, 可能因為當日又落住雨比較麻煩, 再加上餐廳仍在試業中, 好多突發事情唔能夠應變得順暢, 最終點了餐都拂袖離開, 其實繁忙時間大家互相體諒, 食飯都會開心啲
餐廳每一角落都可以係打卡點