2018-02-09 307 瀏覽
每次生日飯要食咩真係諗到人頭都爆, 依排天氣咁凍每個星期打一次邊爐已經食到好似冇左味覺咁今次就黎到9龍城食下泰國野, 感覺辣辣地, 食完個人都應該會熱D LOL今次1行5人, 地我總共叫左7樣野~第一野上既就係冷盛生蝦依個生蝦幾新鮮, 咬落去D肉質係爽口的~ 佢個汁係偏小小辣的, 朕點左小小已經唔可以食到第二夠, 可以因為同時食埋個蒜頭就更加重味~如果怕太辣既朋友記住唔好食埋個蒜頭~跟住小食就開始慢慢地上, 首先係蝦餅, 佢既蝦餅岩岩好炸得熱辣辣出黎, 食落去都好希蝦味同有口感, 唔會太un, 點埋個甾就岩岩好~而個串燒d 肉唔係肥肉, 咁就岩晒怕肥既女仔, 燒得岩岩好唔會太燶, 燒完d肉都係滑, 咬左一下都仲有汁出黎~食食下個冬陰公終於黎喇~ 依個冬陰公唔太辣連朕都可以飲到, 酸酸的~ 而裡面隻蝦! 好! 大! 隻!!依完咁多小食其實真係已經飽左40%, 但點都要叫個飯食下~ 食泰國野真係唔可以唔係炒飯, 依個肉碎炒飯真係炒到一粒粒咁, 朕就最鐘意食硬飯, 好有口感, 肉碎同個飯既比較係3:7, 佢應該係有小小辣椒炒埋一齊好香好吊起左個味~ 同時加埋個咖哩汁一齊食, 正呀~食泰國野w

今次1行5人, 地我總共叫左7樣野~
第一野上既就係冷盛生蝦
生蝦

如果怕太辣既朋友記住唔好食埋個蒜頭~
炸蝦餅
串燒三拼
冬陰公(小)
香葉肉碎撈飯

招牌咖哩炒羔蟹
食泰國野wor, 咖哩炒蟹又點可以唔叫呀~ 朕係比較鐘意食肉蟹, 但同時依隻羔蟹d 肉都唔比肉蟹小~兩者balance返都值100分~
馬拉盞炒通菜
到最後點都要叫個菜去平衡返食左咁多肉~ 依個菜炒出黎都幾爽, 唔會太多水~ 唔錯~

總括黎講:
9龍城真係太多太多泰國菜, 間間都話自己係正中, 其實冇人知~ 最緊要係坐得舒服同好味道~ 依間係任何一方面都可以滿足到朕既要求~
2018-02-07
生蝦