2010-07-02 97 瀏覽
正嗎?流口水?!哈哈……唔知大家仲記唔記得甜品廚師 Tong Wong係邊個呢?(最令我印像深刻嘅,相信係佢果句高幾度音嘅–「牛油→柚」!)我星期二,掃嘅 cake shop 就係佢開嘅店 Patisserie(法式蛋糕店)!店舖綠色嘅門面帶有點法國氣式,開响平靜得嚟又既有著舊有文化嘅福佬村道街尾,就顯得有點 Grand;門口嘅裝煌,不禁令人一眼睇落就覺得佢 D 野買得好貴!而事實上,佢嘅蛋糕的確係買得好貴,至於 cake 就買到成$35 件,價錢同旺區商場有得輝,不過佢嘅 cake 係有點水準! 以前响有線就見佢成日整甜品,而實質上嘅味道又是如何呢?一櫃一櫃陳列著我的至愛–cake!單單响感觀上就已經得到好大滿足啦!哇!Amazing!雖然真係好想親吻佢哋每一件,而我亦有咁嘅能力(肚量),但理性叫我冷靜 D!因為我鎮間仲要岀街呀,OK?!而且,最重要係我仲未試咗 D cake 好唔好味;於是,我唯有簡兩件我至愛中嘅至愛啦!攞住戰利品好唔捨得咁離開!去到 Hair Saloon 果鎮,髮型師阿 T 已經話間 cake shop 好味過 cookie 店,於是我就勁開心咁去品嚐我件士多啤

我印像深刻嘅,相信係佢果句高幾度音嘅–「牛油→柚」!)

有點水準!

嘅至愛啦!

shop 好味過 cookie 店,於是我就勁開心咁去品嚐我件士多啤梨拿破崙 (Napoleon)

$35/件 ;唔…一啖咬落去,覺得有點失望,因為唔夠鬆脆!想像中,尼 D 唔係大 lot

生產嘅 cake ,應該係最 fresh 嘅,但係佢竟然有少少淋(Hey!我已經一買完即刻食

嫁啦!只係一街之隔至噃!)爭 D就係爭 D,點解呢?以佢哋嘅功力,無理由會咁!

我認為最正嘅拿破崙係應該要咬落去鬆脆得嚟好似餅乾咁,你會聽到佢脆卜卜嘅聲音

;而且裏面嘅層次好豐富,尼 D亦係師父拉粉嘅技巧高低之別!不過,佢其實都做到

好多層,吉士 cream 嘅甜度亦適中,所以整體嚟講都已經好 Ok 有 90分!

忽然有 D 懷念九龍城小店嘅士多啤梨拿破崙;同土瓜灣譚公道果個又平又正嘅芒菓

拿破崙添!唔知家鎮仲係咪嘅好味呢?

再試尼件聞到就已經令人流口水嘅 Hazelnut chocolate crunchy,唔…一啖咬落去,

嘩!立刻聽到卜卜脆嘅聲音,好正!個口充滿住美味嘅Hazelnut cream;又有夾雜

住濃濃嘅朱古力味…個感覺好 fresh呀……超正呀!面頭嘅朱古力片又濃又脆,

雖然有少少甜,但因為佢長條型嘅size剛剛好, 所以唔覺得漏,相反仲想 encore

多件添!Ok,佢立刻成為 my 飛忽!我強烈推介為此店必食嘅cake,100分!$35

/件,抵!

老實講佢比到我一種與 Zoe 重縫嘅感覺!因為佢食落去個口感同味道真係好似當年

嘅Zoe,果時 D cake 仲未興加卜卜脆响道嫁!那時她剛剛回流返香港開嘅第一間舖

就係跑馬地,當我一啖咬落去果鎮,所帶比我嘅驚喜簡直無可媲美!那香軟幼滑的

cream,蛋糕又軟熟+上佢討好又可愛的外型(圓圓的形狀,面頭還用朱古力畫上

一個 smiling face!)我簡直瘋狂愛死佢!

好可惜由來好嘅野係唔長久嘅!隨住國金分店開幕,佢嘅成名作之一嘅1459 味道

已經有少少差咗啦!直至兩年前,我再去開平道間新舖時,我簡直徹底失望呀!

那味道真的是嗎?其他 cake 除咗勁貴之外,一 D都唔抵,唉!除咗 mango tart

之外,其他 cake 都係水準之下!至於Zoe嘅味道?!唔知呢?因為果次買晒!

May be,下次經過嘅時候會試吓嘅!唉…好想掛住以前嘅 Zoe cake呀!

另外,仔仔試咗粒超大粒嘅朱古力士多啤梨,佢就話好正,but $22 ∕粒呀!You

known!

而個樣好似勁漏嘅 chocolate Truffle,由一個半圓嘅濃味朱古力包住軟熟嘅蛋糕

,的確好甜好漏,但係都幾香好好味!

相信我下次會再次幫襯,因為我仲有好多 cake 想試,由其係件花花 cake,連仔仔

都讚佢好靚!A!聽我髮型師講,福佬村道街頭新開果間貴價麵飽店嘅瑞士卷好好

味,睇怕尼個暑假我會大把機會去探訪九龍城了!
Hazelnut chocolate crunchy
朱古力士多啤梨
chocolate Truffle
2010-06-29
外賣自取
$35 (其他)
Hazelnut chocolate crunchy
朱古力士多啤梨