2021-04-08 80 瀏覽
今日難得早收工,諗住去銅鑼灣行下街,順便試下聽朋友推薦嘅北京填鴨!一去到餐廳 店員安排左我地坐戶外,環境好舒適,又chill! 成個人放鬆哂✨我哋四個人點咗北京填鴨三食,包括椒鹽香酥鴨架、雲吞鴨肉湯 同片皮鴨!椒鹽香酥鴨架 超惹味,大廚用咗避風塘既炒法炮製食落好香口脆卜卜,送飯一流!🐷雲吞鴨肉湯 鴨肉湯充滿住鴨嘅精華,但飲落又唔會太油膩,雲吞大大粒,唔錯❤️❤️九宮格片皮鴨主角黎啦!店員細食心講解食法同次序 可以用鴨片點少少油糖 食落入口即溶鴨皮食落好香好脆,刀工好好,唔會有太多餘嘅鴨肉,蒸到熱辣辣嘅餅皮,厚薄適中,包住酥脆可口既鴨片同青瓜,落少少傳統京醬,超級好食!食到後面覺得濟時可以試下山渣條同哈密瓜,另有一番風味小籠包肉餡同湯汁既比例係1:1皮薄餡靚,好juicy 一啖食飲哂d湯汁好正香蔥酥餅 呢個係我嘅至愛!酥皮鬆脆,夾住香蔥,咸咸香香好好味!糯米炒蟹 呢個我超級期待,絕對物超所值蟹肉啖啖肉 糯米飯炒得粒粒分明超誠意之作總括黎講 服務好 環境好 食物高質絕對會再幫襯💗💗💗
今日難得早收工,諗住去銅鑼灣行下街,
順便試下聽朋友推薦嘅北京填鴨!

椒鹽香酥鴨架

超惹味,大廚用咗避風塘既炒法炮製
食落好香口脆卜卜,送飯一流!🐷

雲吞鴨肉湯

九宮格片皮鴨

主角黎啦!店員細食心講解食法同次序
可以用鴨片點少少油糖 食落入口即溶

小籠包

肉餡同湯汁既比例係1:1
皮薄餡靚,好juicy
一啖食飲哂d湯汁好正

香蔥酥餅

呢個係我嘅至愛!酥皮鬆脆,夾住香蔥,咸咸香香好好味!

糯米炒蟹

呢個我超級期待,絕對物超所值
蟹肉啖啖肉 糯米飯炒得粒粒分明
超誠意之作