2020-05-15 38 瀏覽
炮台山多野食係人都知,今日經過開又搵吓有咩特色野食,經過轉角街口,有間裝修幾特別嘅台灣野,於是入去試吓。睇睇餐牌,都有粉麵、小食同台式飲品,我地叫咗幾款試吓。鹽酥雞,啱啱炸出黎熱辣辣,個炸皮脆卜卜,有椒鹽喺面,夠晒惹味,咬落雞肉都好juice。酥炸魷魚,即叫即炸,份量都唔少,d魷魚酥都好粗好大條,佢嘅炸粉一d都唔厚,上面都有落椒鹽,所以唔使點任何醬料都夠晒好味。紅燒牛筋牛腩麵,都好大碗,仲有好多件牛腩同牛筋,夠晒抵食,牛腩同牛筋炆得好入味同火候啱啱好,唔會太淋或者太韌,而個湯底勁濃郁,飲落唔覺有味精,呢碗麵入面仲有大量配菜,有酸菜、芽菜、紅羅白同芫荽,非常足料抵食。懷舊魯肉飯,食台灣菜係必食,呢度d魯肉飯嘅魯肉係肉粒,唔係肉碎,所以食落好有口感,魯肉都鹵得好入味同肥瘦適中,加上隻鹵蛋,真係冇得輸。胚芽珍珠奶茶、珍珠奶茶,可以選擇甜度,珍珠煙煙韌韌,奶茶上面有厚厚嘅泡末,飲落好滑好香奶味。