2024-08-18
今晚家姐請食飯,選食“潮人”姐夫至愛的潮州菜。我們入座不久,已經座無虛席。興正宗潮州菜館📍長沙灣福榮街544號地舖🥢鹵水🦢鵝片薄片份量正常,鵝片非常入味,鹵水汁恰到好處,味香濃而不鹹;底層用豆腐鋪墊,約有五至六片,非常嫩滑。🥢潮州蠔餅🦪🍳蠔仔新鮮足料,蛋餅底煙韌。🥢酥炸蝦🦐蟹🦀棗$108每款有四件,炸得超級香口。🥢 香煎墨魚🦑餅墨魚膠和馬蹄丁粒混合,個個圓卜卜,煎至金黃,口感Q彈。🥢碧綠🌶☘️川椒雞雞肉🐣鮮嫩,川椒的微辣,不會太辣。連怕辣又吃不到大片肉的爸爸也吃得津津有味。🥢蠔仔🦪肉碎砂鍋粥熱辣辣生滾砂鍋🥘上,粥底濃郁順滑,非常足料,每一口都有蠔仔、方魚和肉碎;另有一碟新鮮的芫茜、蔥花和唐芹粒,跟配可自行添加,十分貼心🫶🏻。🥢鹹菜胡椒豬🐷肚湯勁多豬肚,鹹菜不會過鹹, 胡椒味十分夠,食完成身暖哂😅,如果冬天食就正喇😊🥢 時菜潮州魚蛋煲魚蛋爽滑,鮮甜彈牙有魚味。今餐就連家中倆老都舉曬手指👍🏻非常滿意,啱曬一家大細嚟食。星期日記得打電話book枱,就唔使等位啦。#香港 #美食 #荔枝角 #潮州菜#foodie
我們入座不久,已經座無虛席。
興正宗潮州菜館
📍長沙灣福榮街544號地舖
🥢鹵水🦢鵝片
🥢潮州蠔餅🦪🍳
蠔仔新鮮足料,蛋餅底煙韌。
🥢酥炸蝦🦐蟹🦀棗$108
每款有四件,炸得超級香口。
🥢 香煎墨魚🦑餅
墨魚膠和馬蹄丁粒混合,個個圓卜卜,煎至金黃,口感Q彈。
🥢碧綠🌶☘️川椒雞
🥢蠔仔🦪肉碎砂鍋粥
🥢鹹菜胡椒豬🐷肚湯
🥢 時菜潮州魚蛋煲
魚蛋爽滑,鮮甜彈牙有魚味。
今餐就連家中倆老都舉曬手指👍🏻非常滿意,啱曬一家大細嚟食。
星期日記得打電話book枱,就唔使等位啦。
#香港 #美食 #荔枝角 #潮州菜#foodie