2024-08-12
今日出到去黃埔尋找正宗嘅東南亞菜,同朋友好彩一早去到,晏少少依間Asian lab晚市時間真係座無虛席,仲有唔少人喺門口排隊。越式咖喱軟殼蟹$138咖喱汁勁濃郁,味道唔會太辣。軟殼蟹大大隻,炸得非常鬆脆可口。擺盤亦都好特別,將軟殼蟹擺成小山丘嘅形狀。咖喱配料亦都有洋蔥同馬鈴薯。薯仔味非常濃郁,口感亦都非常軟腍。越南春卷濱海$78濱海真係第一次食,好少喺其他越南餐廳見到。濱海食飯係將生菜包住濱海同春卷一齊食,沾上酸辣汁就更加好味。濱海質感煙煙韌韌,有啲似米粉。即使就咁酸辣汁都已經好好食。春卷非常大件,炸得非常脆口,春卷餡料亦都超多,係爆喊嘅狀態!檳城地道老鼠粉$78老鼠粉係成鍋上菜嘅,下面有個蠟燭保持住老鼠粉熱辣辣。老鼠非常惹味,配料亦都超多包括有雞蛋、豬油渣、豬肉碎同魚乾。撈勻一齊食,老鼠飯煙煙韌韌,魚乾又有鮮味,味道層次非常豐富。馬來海鮮咖喱喇沙$88喇沙湯底非常濃郁,但又唔會過鹹。面底係摻摻,即係米粉加油面。配料有雞蛋、鮮蝦同豆卜,好豐富。豆卜吸晒喇沙味,非常好食😋我牛油果沙冰$38沙冰非常之smooth ,散發着淡淡嘅牛油果香味,感覺非常清新。夏天飲用嚟消暑真係一流👍🏻牛油果味一
越式咖喱軟殼蟹
馬來海鮮咖喱喇沙
馬來海鮮咖喱喇沙$88
牛油果沙冰& 凍豆花恐龍美祿
牛油果沙冰$38
沙冰非常之smooth ,散發着淡淡嘅牛油果香味,感覺非常清新。夏天飲用嚟消暑真係一流👍🏻牛油果味一啲都唔假,飲落唔似係用香精調出嚟嘅味道,感覺好真材實料👍🏻非常推薦鍾意食牛油果大家一定要試吓!
凍豆花恐龍美祿$28
美祿味道非常濃,飲品底部係有豆腐花。攪勻之後,每一啖尾路都有微微嘅豆腐花味,感覺都幾特別
依間餐廳性價比非常之高,價錢唔算貴,份量亦都好多,值得再去!下次我打算再帶家人去試其他菜式😋