2023-07-26 1062 瀏覽
食返啲正宗越南菜式。去到果度,真係驚喜,個裝潢好有越南風味,仲有佢哋嘅招牌芒果沙冰,一入去就睇到啲返舊時代嘅越南招牌咖啡桶,勾起咗我啲懷舊情懷。今日係個夏日嘅一個周末,天氣熱得出奇。我哋坐定落,先叫咗啲飲品消暑。我揀咗杯越南咖啡,啲朋友叫咗椰青,兩杯都係夠凍夠香!我哋特登揀咗兩款招牌菜,分別係「生牛肉湯河」同「西貢扎肉蒸粉包」。啲菜嘅分量啱啱好,好啱餓嘅時候食。先嚟咗個「生牛肉湯河」,佢嘅湯底真係令我驚艷,滋味濃郁又唔會太膩,有淡淡嘅香茅同檸檬草味道,真係好解暑。湯河煮得啱啱好,有彈牙嘅口感,加上新鮮嘅生牛肉片,啖啖都係幸福。我哋食嘅時候,湯河裡面仲有啲甘筍同豆芽,令個湯底更加鮮甜。食完一碗,就有種充滿能量嘅感覺,肚餓全消!跟住嘅「西貢扎肉蒸粉包」都唔俗。粉包外層滑滑嫩嫩,包住啲扎肉,每啖都係鮮美豐盛。啲扎肉煮得剛剛好,唔會太腍,帶返啲肉嘅原汁原味。嗰啲粉都好特別,比傳統嘅米粉包更加有彈性,食落好有嚼勁。同桌嘅朋友都係好開心,食得大家一口接一口,嘩嘩嘩,幾個手指頭都唔夠數啦!一邊食,一邊討論啲近日嘅趣事,笑聲不斷,就算太陽咁猛都令人覺得無所謂。食嘢真係可以帶嚟好多好嘅回憶同快樂。

題外話/補充資料: 嗰陣係差唔多食晏時候,我哋突然見到條隻可愛嘅流浪狗喺餐廳門外望住我哋,一副可憐嘅樣。啲朋友俾啲剩嘅扎肉比佢食,佢似乎好餓嘅樣。我哋見佢咁憨態可掬,都唔忍心見佢飢餓,就俾啲食物比佢食,佢真係好開心咁望住我哋。我哋就喂佢啲水同食物,佢應該係覺得我哋係朋友咁,就望住我哋,跟住躺咗喺門口打盹。
2023-07-22
午餐