2020-07-14
今日係婆婆80歲生日大壽 婆婆一向好鍾意食蟹同海鮮 所以屋企人就提議黎左位於尖沙咀既蟹將軍食晚飯 今次婆婆生日 起新加坡返嚟嘅舅父一家人都一齊嚟咗慶祝 我一行20人 我哋成家人訂左兩席 包左兩間房同婆婆慶祝 餐廳更加好貼心幫我哋打通兩間房 避風塘辣蟹 見到每枱都一定叫一大碟炒蟹就知道蟹將軍既炒蟹真係好出名 呢這一大隻的辣椒螃蟹,蟹殼直徑約有12、13公分,蟹螯也非常肥滿 避風塘炒辣蟹既味道中融入左螃蟹的蟹膏,一拆開蟹鉗就見到雪白鲜嫩既蟹肉亮晶晶既泛着光 每食一啖都充滿避風塘嘅香味 雖然螃蟹經過猛火炒,但蟹肉仍然保持多汁,放入口中好似瞬間會融化 蒜蓉粉絲蒸扇貝10隻扇貝每人一隻啱啱好上面嘅粉絲煮得好入味軟身有汁 扇貝蒸得岩岩好肉質仲好彈牙 淋上面既扇貝粉絲的豉油汁亦都超惹味 扇貝完全吸收到汁 而且粉絲亦都唔會過硬清蒸沙巴龍躉清蒸沙巴龍躉份量好足夠有幾斤重 一上菜嘅時候見到超大條蒸既時間火侯岩岩好 令魚既肉質極嫩滑,魚肉好新鮮每一啖都好彈牙 配上既魚甜豉油可以令到魚肉嘅味道更加提升金牌牛肋骨剛剛烤熟的牛肉色澤金紅 吃起來口感飽滿 脂香濃郁 充分醃製過使肉質變得更加細嫩滑口帶着一點油花和嫩
避風塘辣蟹
蒜蓉粉絲蒸扇貝
清蒸沙巴龍躉
金牌牛肋骨
剛剛烤熟的牛肉色澤金紅 吃起來口感飽滿 脂香濃郁 充分醃製過使肉質變得更加細嫩滑口帶着一點油花和嫩筋的部位 肉汁細嫩但係油花滿佈完全入口即溶 加上滿嘴都係牛肉味道既極致鮮甜 超推介!
秘製豉油雞
用豉油汁在砂鍋中焗出來整隻雞 不但色澤鮮亮、雞皮還特別好吃,肉質更是嫩滑鮮美,不但有一股豉油汁的鹹,還有一股淡淡的甜,真是吃一次會讓人上癮的一道美食!色澤鮮亮,雞肉嫩滑,食而不膩,骨脆而香