2022-04-25 254 瀏覽
由韓國人開設的韓國餐廳韓珍,響尖沙咀有兩間分店,今日就去咗麼地道嘅分店食韓燒同埋醬油蟹🦀餐廳大部份職員都是韓國人,食物主打韓式燒烤,韓國家常料理同埋我最鍾意食嘅醬油蟹,打開餐牌圖文並茂,點菜冇難度,今日夜晚全場爆滿,好多韓國男士食燒肉飲酒聊天非常有氣氛👍🏻🍶▪️覃恩米洒 $ 188睇相以為330ML點知一嚟原來係750 ML,我同朋友互相對望然後點頭,代表我哋應該可以飲得晒😂食燒肉點可以唔飲酒,今次冇飲燒酒想飲米酒,米酒上枱時再轉用專用的洒壺,好得意,米酒就是傳統的奶白色韓國米酒充滿米香,唔錯🦀▪️醬油蟹配牛油飯 $ 250蟹膏蟹肉非常鮮甜,蟹蓋都算幾多膏,加左韓式醬油及芝麻已經好好味,蟹膏再加埋紫菜蛋黃牛油飯一齊食,簡直係人間極品,秒清😋🔥▪️燒肉套餐 (豬 / 牛 )超級抵食嘅燒肉套餐,好多嘢食,有兩款豬肉一款牛肋骨,款款都咁高質好味,仲有沙律/任選一款湯/雪糕或飲品,兩個人非常夠食🐷蜂窩五花肉 最鍾意食呢隻半肥瘦嘅五花肉,燒到外皮有D脆,肉質爽口彈牙,用生菜包住再加蒜片同埋豆醬一齊食,最正宗嘅韓國食法,正正🐽豬肩肉豬肩肉比較淋滑,帶少少肥膏,口感同五花肉完全唔同,一樣咁好食,建議可以點

🍶▪️覃恩米洒 $ 188

🦀▪️醬油蟹配牛油飯 $ 250

🔥▪️燒肉套餐 (豬 / 牛 )

🐷蜂窩五花肉

🐽豬肩肉
豬肩肉比較淋滑,帶少少肥膏,口感同五花肉完全唔同,一樣咁好食,建議可以點鹽味醬汁及芥辣,第一次試吓點芥辣覺得幾好食

🐮調味特級牛肋骨
超級大條牛肋骨,燒大約6成熟,肉質鮮嫩多汁,因為已經調咗味,所以點少少鹽味醬汁就最好食😋

🥗牛油果生果沙律
有生菜,提子,牛油果有少少酸甜沙律汁,非常開胃嘅一個前菜

🥘泡菜豬肉湯
超級濃味既一個湯,材料簡單,只有泡菜,豆腐,豬肉我相信已經煲溶咗,有少少辣,好飲

🥃柚子茶
食咗咁多肉,最尾有一杯冰凍嘅柚子茶解下喝,
為這一餐作完美的終結
  • 醬油蟹