2024-08-10
今日放工帶左呀媽去沙田置富到韓燒,餐廳原來韓國都有分店同埋仲上過綜藝節目介紹過,唔怪得啲食物咁正宗韓式味道。我地一入座店員就上左一大盤既配菜同沙律,當中特別既係有我未食過既茖蒽,店員介紹呢個係香港沒有的,在韓國入貨,包肉好夾。我睇餐牌佢地會出售韓國啲小菜,食到好食仲可以買走。我地叫左兩隻肉,分別係豬三層肉同豬肩肉,三層肉就同平時一樣好食,豬肩肉有驚喜,肉多汁好淋,煎完好香肉味,夾埋配菜食好夾,忍唔住一口接一口。虎蝦鮮甜彈牙,好大隻!仲試左未食過既豬皮,豬皮係無乜味,所以餐廳提供左三種醬料配塔一齊食,加埋一齊又甜又咸好過癮。泡菜豬肉湯,完全係我係韓國食過既味道,好夠辣同埋要落好多泡菜先做到呢個味辣拌蕎麥面,係我最中意既韓式食物,天氣咁熱食完之後成個人都透心涼飲品:桃梳打, 甜米露
我地一入座店員就上左一大盤既配菜同沙律,當中特別既係有我未食過既茖蒽,店員介紹呢個係香港沒有的,在韓國入貨,包肉好夾。我睇餐牌佢地會出售韓國啲小菜,食到好食仲可以買走。 我地叫左兩隻肉,分別係豬三層肉同豬肩肉,三層肉就同平時一樣好食,豬肩肉有驚喜,肉多汁好淋,煎完好香肉味,夾埋配菜食好夾,忍唔住一口接一口。 虎蝦鮮甜彈牙,好大隻! 仲試左未食過既豬皮,豬皮係無乜味,所以餐廳提供左三種醬料配塔一齊食,加埋一齊又甜又咸好過癮。 泡菜豬肉湯,完全係我係韓國食過既味道,好夠辣同埋要落好多泡菜先做到呢個味 辣拌蕎麥面,係我最中意既韓式食物,天氣咁熱食完之後成個人都透心涼 飲品:桃梳打, 甜米露