2024-10-09
喺諾士佛台除咗有酒吧之外,亦都有唔少嘅餐廳,今日就去咗一間食韓國嘅餐廳🇰🇷,職員都係韓國人🇰🇷🇰🇷,裝修都係韓國風,一定係好正宗🇰🇷🇰🇷🇰🇷。話晒都嚟到諾士佛台,當然要叫酒飲啦,我同朋友一齊share咗一支生米酒🍶,佢係有氣嘅米酒,職員會教我哋搖一搖先飲,果然將米漿同酒混合咗🌾,係一種比較濃稠同埋有米甜味嘅一種米酒🍚,好特別平時好少見,推介大家嚟試吓(不過慢慢飲,好易上頭🤣)✨野菜牛肉卷(半熟)✨🥩難得嚟到正宗嘅韓國餐廳,一定食一啲平時少見嘅菜式🤩。首先就叫咗半熟牛肉卷,職員教一教我點樣去捲然後我哋就自己繼續做。半熟嘅牛肉好有牛肉味,一啲都唔韌,連埋配菜食🥗,好似食緊牛肉味嘅生菜包咁😋。✨魚卵湯✨🐟呢個真係平時喺香港冇見過,好多魚春、魚子嘅一個火鍋♨️,我哋兩個人食其實個份量比較多,可能三至四人會好啲😍。因為好多魚春同魚子,食幾嚿已經係開始有啲飽肚😝。佢地吸晒湯汁嘅味道,唔會話好辣🌶️,亦都唔腥🫡;魚子好彈牙好似食完魚蛋咁🏐;而魚春就一粒一粒,好似食緊濃郁嘅蛋黃咁🥚,係一道對我嚟講好新奇嘅菜式。今次真係完全滿足左我哋呢啲平時好少去韓國,又想食韓國食物嘅人🤪,見到職員都好努力用英文同我哋溝通
✨野菜牛肉卷(半熟)✨🥩
✨魚卵湯✨🐟
今次真係完全滿足左我哋呢啲平時好少去韓國,又想食韓國食物嘅人🤪,見到職員都好努力用英文同我哋溝通🥰,今次用餐體驗好舒服👍,唔會話語言不通而叫餐好麻煩。職員亦都好貼心咁樣教我哋點樣去食每一道菜,推介大家嚟食🥳。
地址:尖沙咀諾士佛臺9號冠福中心1樓
@狎鷗亭居酒屋