2024-06-04 557 瀏覽
晚飯時間,去左佐敦試一間老字號既順德菜館,佢主打正宗順德菜,新鮮河鮮,特色小炒。店面尚算寬敞,有包廂,私穩度高。我同朋友四個人,點了幾道菜,跟白飯,吃得飽足,整體感覺良好。✅️川芎白芷天麻燉大魚頭對佢抱有高度期望,飲完亦好滿意。材料足,火候夠,藥材味濃。最近天氣潮濕,容易頭痛,飲川芎白芷天麻燉魚頭有行氣活血,驅風去頭風之效,好適合。✅️家鄉煎釀二叔公煎炸方面恰到好處冇over,而魚肉真係好彈牙,合我口味,吾點蜆芥醬都可以。✅️金牌得獎銅盤蒸污糟雞蒸得剛好,雞肉尚算嫩滑,油脂感滿,佢個醬汁撈飯都惹味。✅️太子成名脆皮咕嚕肉不得不提,哩個脆皮幾得我歡心。粉漿不會過厚,咬落去酥脆感覺,而甜酸比例都做得吾錯,吾會太膩,開胃醒神。✅️特色翅湯枱面蒸河鮮魚上菜第一觀感,個盤真係好大。湯底幾鮮甜,多種材料淆製如:金華火腿,翅,瘦肉,魚骨等。魚肉質算鮮甜軟稔,連芫茜、大蒜、唐芹配料一同蒸煮,啖湯有暖胃既感覺。

✅️川芎白芷天麻燉大魚頭
對佢抱有高度期望,飲完亦好滿意。
材料足,火候夠,藥材味濃。

✅️家鄉煎釀二叔公

✅️金牌得獎銅盤蒸污糟雞
蒸得剛好,雞肉尚算嫩滑,油脂感滿,佢個醬汁撈飯都惹味。

✅️太子成名脆皮咕嚕肉

✅️特色翅湯枱面蒸河鮮魚
上菜第一觀感,個盤真係好大。

川芎白芷天麻燉大魚頭
家鄉煎釀二叔公