2019-01-20
友人無辣不歡,有時會概嘆香港好少正宗/夠辣嘅平民川菜,但依然鐘意繼續嘗試,希望發掘到到辣味寄託。早前搜尋到呢間正•麻辣•雲吞,就趁今日咁凍,一於食辣慶暖個人。涼伴雲耳雲耳都ok大朵,爽口,調有少許醋夠開胃,BB辣度,清新而不失醬料味,係食主(辣)菜前嘅熱身!煎芝心雲吞我好期待架XD 外皮超脆又唔厚,唔好以為睇相內裡空空,芝士味都夠的,有椰菜豬肉,餡料多汁清脆,唔知係洋蔥定椰菜呢?整體很正點!手撕雞擔擔麵湯底夠麻!好驚訝係,同我係重慶食過嘅擔擔麵係一樣味!好懷念!好奇同店主打聽,佢調整過口味,就返附近居民食辣嘅程度,但又不失重慶風味,算係十分正宗~~佢另外有辣菜脯提供,聽店主講係自家新鮮炒架,友人喜歡辣一點,就加左幾羹,好滿足到佢呢~下一款:重口味撈雲吞加幼麵,再加溏心蛋雲吞脹卜卜好足料,重口味似乎比擔擔麵更辣,友人食到興高采烈,而就我有啲超出負荷,哈哈,友人大讚終於有夠料嘅辣野!可惜眼闊肚窄,只能精選數款,下次想試韭菜餅同林林總總嘅花茶~~ 見店主周不時問啲食客夠唔夠辣,口味如何,關心自己嘅品質,感覺到佢哋好用心經營;而到今日,友人似乎搵到辣味依歸。
涼伴雲耳
煎芝心雲吞
手撕雞擔擔麵
下一款:重口味撈雲吞加幼麵,再加溏心蛋