2019-12-23 243 瀏覽
今日同男朋友黎到利東街旁的百旺都中心食廚師發板。餐廳環境乾淨簡潔,裝橫設計恍如置身日本壽司餐廳。晚市只接人侍最多10個客人,亦即係只限坐bar枱,原因係希望同每一位客人都有互動,並提供做好質素既壽司比客人。-東京江戶前正宗傳統壽司📌十八款 💰1580🔻白蝦伴酒盗以酒盗的濃去襯托白蝦的淡,白蝦帶有昆布香,入口鮮味滿溢,口感柔軟。-🔻新鮮三文魚籽 (甘籽) 平時食既一粒粒好分明,而呢款新鮮三文魚籽就係粘埋一齊既,鮮豔的橘色,充滿海味、鹹甜交織的卵汁。-🔻北海道真蠔好新鮮肥美,海水味尤其濃,鮮味十足,肉質厚而滑,一啖過食好爽。-🔻火槍燒金目鯛(腩位)肉質呈粉紅色, 肉質細緻柔軟,味道鮮美,油脂適中。-✨🔻纺綞鰤第一次食紡綞鰤,師傅就係鰤魚中等級最高,極為稀有,更就客人是常打來問今日有冇紡綞鰤,真係可遇不可求🤣。肉質甘甜,魚味香濃卻不腥、富有油滑幼細質感,確實好食。-✨🔻烏頭白子 昆布燒白子,一口即溶,比豆腐更軟滑。-🔻燒帶子夾海膽帶子呈半生熟,肉身飽滿,香淋易咬,夾著滿滿的北海道馬糞海膽,極其滋味。-🔻深海八爪魚 好香濃八爪魚味,帶有清清海水味,味道新鮮,口感香淋。-🔻鮟鱇魚肝有「海底鵝肝」

東京江戶前正宗傳統壽司
📌十八款 💰1580

🔻白蝦伴酒盗

🔻新鮮三文魚籽 (甘籽)

🔻北海道真蠔

🔻火槍燒金目鯛(腩位)
肉質呈粉紅色, 肉質細緻柔軟,味道鮮美,油脂適中。

✨🔻纺綞鰤

✨🔻烏頭白子
昆布燒白子,一口即溶,比豆腐更軟滑。

🔻燒帶子夾海膽

🔻深海八爪魚
好香濃八爪魚味,帶有清清海水味,味道新鮮,口感香淋。

🔻鮟鱇魚肝
有「海底鵝肝」之稱。能見到輕輕的橙色,代表新鮮。膏腴肥厚,口感綿綿,入口即溶,完全冇腥味。配秘製醋汁食,酸甜味好夾。

🔻鮑魚
師傳秘製既鮑魚,相當香淋入味,帶少少爽口彈牙 。

🔻湯葉
湯葉亦即係新鮮豆腐皮,有清香既豆香味,口感幼滑

🔶壽司
🔻新鮮銀雪魚
本時食燒銀鱈魚,新鮮刺身第一次食。肉質相對結實,爽口嫩滑。

🔻赤貝
新鮮赤貝,師父放上碟仲有一絲蠢蠢欲動,肉質厚而爽口。

🔻剝皮魚
肉質爽彈帶點韌性,味道清甜,上面係剝皮魚肝,較為膩口,配刺身食一流。

🔻 喜知次
海中紅寶石,肥美副油脂,有一定膠質,嫩滑細膩。

🔻秋刀魚
肉質彈牙,清爽帶油香,味道鮮甜,魚味濃郁。

💎野生熟成拖羅
平時食開既推羅大部分都係養殖拖羅,而呢款野生拖羅,肉色較深,熟成工序繁複費事。

頸位口感好似和牛,帶有油脂,入口易溶;

腩位口感會爽口少少,肉質較韌;

赤身雖冇脂肪,但肌肉含量高,係食吞拿魚本身肉味,香濃鮮嫩。

💎3款馬冀海膽
感覺今天好有口福,可以食到三種唔同層次和口感的海膽😋。
 第一種海膽味重d,係平時omakase 食開的款式;第二種食落口會有微甘香,係三款入面最甜的;第三種可以話係海膽中最為頂級的,會有蛋黃味,食落口回甘度最高。😍😍😍好想呢種味道停係口腔內d!
🔻蜆湯
兩隻大大的蜆在上面,可以看見蜆肉飽滿,味道鮮甜。

🔻手卷 : 拖羅魚蓉手卷
入面有三款部位既拖羅,然後整成魚蓉,再加入芝麻、香蔥、飯等秘製配料放入長方形設計的手卷,由頭到尾都可以吃到拖羅魚蓉,口感豐富,層次分明,推羅既魚香甘味充斥在整個口腔。

🔻甜品:芒果雪糕+熊本草莓🍓
原來芒果味同草莓味係咁夾🧐,草莓鮮甜清香,同芒果雪糕係絕配呀。

✨ 個人認為今餐係物超所值,能夠好幸運地食到多款可遇不可求既魚類品種、以及新鮮野生刺身,實在係用料上勝,師傅手藝一流,做法認真、執著。老闆娘非常有禮,無論斟茶,還是幫我們遞上食物,都會說唔該/多謝晒,搞到我哋受竉若驚(當然我地都好有禮🙊🥰)