2013-10-25 6550 瀏覽
姨丈吹雞,話帶我地去食一家又抵又好味o既乳豬同鵝腸,嘻嘻,試問為食o既肥肥家族又點會放過食好野o既機會呢 ?!「兜記」位於灣仔杜老誌道,到處都係巴士同旅遊巴,交通非常擠塞,雖然的士、巴士、小巴樣樣到,個人會選擇行路或者搭電車。「兜記」設於群策大廈三樓,大廈左邊有兩部專為食肆而設o既升降機,地下則有不同餐廳o既知客招待客人上樓。上到三樓,一入門口就覺得「兜記」光猛,右手邊個大魚缸好搶眼,地方好闊落。大肥爸爸記性真係好,坐低唔夠兩分鐘就認得出曾經喺位於灣仔街市o既「金兜記」見過兩位經理 ,佢地二人亦爽快大方地承認。唔知同我地認識佢地有冇關呢,伙計們o既招呼都頗為細心體貼衛生,不時為我地加酒水、換碟、更問及我地對餐廳提供o既不同菜式有咩意見 。當晚姨丈請客,餸菜由佢一早預訂,主要想我地品嚐鵝腸、乳豬及粉絲煲: 豉油皇鮮鵝腸($128):去哂肥o既鵝腸爽口帶甜,食落好健康 ,又唔會話過熟,拌碟o既芽菜都一樣咁爽,不過如果可以熱啲,個餸會更加好食! 兜記即燒乳豬($638/隻):乳豬係「兜記」o既招牌菜,姨丈極力推介!首先要讚o既係乳豬皮已經去哂肥,好健康,最重要係質感猶如薯片般香脆
?!

當晚姨丈請客,餸菜由佢一早預訂,主要想我地品嚐鵝腸乳豬粉絲煲

豉油皇鮮鵝腸($128)
兜記即燒乳豬($638/隻)
:乳豬係「兜記」o既招牌菜,姨丈極力推介!首先要讚o既係乳豬皮已經去哂肥,好健康,最重要係質感猶如薯片般香脆,就連家中牙力較弱o既嫲嫲都可以咬到
!乳豬二度斬件上,雖則肉質唔嚡唔乾,不過正如大肥所講,幼嫩程度絕不能同手絲二度比。
兜記即燒乳豬($638/隻)
豬肺湯($288/半鼎)
:「兜記」o既豬肺湯以雞腳及紹菜肴製而成,潤得黎味道香甜濃郁,加上豬肺洗得夠乾淨,白雪雪之餘又唔「押」,讚

香辣手抓羊排($98):羊排味道勁蘇,而且超肥,XO仔真係食到打冷震
香辣手抓羊排($98)
涼瓜炆斑尾($520):(怕骨o既小肥冇食)據主人家所評,條魚好新鮮,不過太大,所以肉質唔夠滑。
涼瓜炆斑尾($520)
菠蘿生炒上肉排($88):生炒骨還可以,不過炸粉太厚,所以咬落好硬,需要改良!

干撈粉絲煲($168):干撈粉絲做得好乾身,味道微辣得黎唔會過火,加上用煲上,夠哂熱,真係好出色
!大家食完一口已經叮囑小肥一定要喺openrice度推介
干撈粉絲煲($168)
川椒滑雞球($78):雞球做得好嫩滑,可惜太油膩,而且胡椒味太濃,令小肥有所保留。
川椒滑雞球($78)
芒果糯米糍(免費贈送):糯米糍o既椰味濃到蓋過哂啲芒果味,熱愛芒果o既大小雙肥有少少失望囉!
芒果糯米糍
其他收費:
銀杏鮮腐竹浸白菜仔($68)
可樂:$10/支
晚茶:$9/位
晚芥:$4/位

埋單每人約$280,有魚有乳豬,唔可以話貴,又唔係話好平,抵唔抵食就見仁見智,總知肥肥家族就覺得價錢合理啦!

「兜記」o既環境、服務、衛生、食物及價錢各方面都尚算合格,只係整體未去到一個令人「嘩」o既程度,故此XO仔未能喺任何一項給予滿分。餸菜方面有所參差,不過大家絕對要黎試四味招牌菜:豉油皇鮮鵝腸、兜記即燒乳豬、干撈粉絲煲、豬肺湯
2013-06-04
豉油皇鮮鵝腸($128)
兜記即燒乳豬($638/隻)
干撈粉絲煲($168)