餐廳: 殿 大喜屋
資訊:

耐唔耐就想瘋狂食刺身同壽司,約埋志趣相投嘅朋友任飲任食一番真係好爽,所以一定會揀間性價比高嘅日式放題,「殿 大喜屋」店如其名係日式放題中嘅殿堂級數,都幫襯過無數次,價錢同質素絕對滿足到我呢種刺身狂。餐廳寬敞樓底高,獨立卡座坐得舒服,我哋用QR code落單。餐廳另設有自助區,但有別於其他日式放題,就係多咗一個我最鍾意嘅海膽同拖羅蓉自助專區,佢即叫即做即取即食,以三百幾蚊一位嚟講已經回晒本,想食就最好book定位。⊙海膽、拖羅蓉自助專區⦿海膽手卷選用北海道海膽,夠creamy勁鮮甜,即做即食嘅好處係紫菜保持脆卜卜,飯糰又夠細嚿。⦿海膽拖羅蓉鱈魚脆脆海膽、拖羅蓉同三文魚籽天生已經係perfect match,今次加埋鱈魚脆脆充滿新鮮感,入口脆卜卜加上軟綿綿口感,層次超豐富又鮮甜,好想一直食落去。⊙刺身入座後即刻點轉刺身,刺身款式好多又高質,淨係拖羅刺身任食已經無得輸,厚切肥美,松葉蟹腳海水味濃,池魚王、三文魚、油金魚、北寄貝、赤貝、海赤蝦、甜蝦,個人就最鍾意帶子夠鮮甜,點完後上菜好快,擺盤又靚,齊晒無漏單,淨係呢盤刺身已經超值。仲有章紅魚薄切配酸汁,清新開胃。⊙壽司壽司款式多:卷物、軍艦、
耐唔耐就想瘋狂食刺身壽司,約埋志趣相投嘅朋友任飲任食一番真係好爽,所以一定會揀間性價比高嘅日式放題,「殿 大喜屋」店如其名係日式放題中嘅殿堂級數,都幫襯過無數次,價錢同質素絕對滿足到我呢種刺身狂。

海膽手卷
⊙海膽、拖羅蓉自助專區
⦿海膽手卷
海膽拖羅蓉鱈魚脆脆
⦿海膽拖羅蓉鱈魚脆脆
拖羅刺身、池魚王刺身、油甘魚刺身、三文魚刺身
章紅魚薄切
刺身
入座後即刻點轉刺身刺身款式好多又高質,淨係拖羅刺身任食已經無得輸,厚切肥美,松葉蟹腳海水味濃,池魚王、三文魚、油金魚、北寄貝、赤貝、海赤蝦、甜蝦,個人就最鍾意帶子夠鮮甜,點完後上菜好快,擺盤又靚,齊晒無漏單,淨係呢盤刺身已經超值。仲有章紅魚薄切配酸汁,清新開胃。
柚子胡椒和牛燒壽司、黑蒜醬燒左口魚邊壽司、海膽醬燒三文魚
壽司
壽司款式多:卷物、軍艦、火焰,仲有創作壽司,試唔晒全部。
⦿柚子胡椒和牛燒壽司
半熟和牛入口柔嫩,輕焰後油脂豐腴,配柚子胡椒充滿辛香風味。

⦿黑蒜醬燒左口魚邊壽司
黑蒜醬香濃,火焰後充滿魚油香。
黑松露油甘魚壽司、魚子醬吞拿魚壽司、海膽赤蝦、三文魚腩壽司
⦿黑松露油甘魚壽司
油脂豐富,配點黑松露更提鮮。
蟹油蒜香火炙鮮帶子、滋味皇帝蟹棒壽司
⦿蟹油蒜香火炙鮮帶子
經火焰後爆發蟹油蒜蓉香氣,帶子肉厚實,鮮味十足,必食推介。
川燒珍寶鮮蠔燒
⦿川燒珍寶鮮蠔燒
上枱熱辣辣,燒蠔可以保存到蠔肉水份,入口飽滿多汁,加入大量生熟蒜蓉,蒜香襯晒蠔嘅鮮味。
花雕醉鮑魚
⦿花雕醉鮑魚
都唔細隻,鮑魚爽口彈牙,花雕味濃厚入味。
殿堂級鐵板鵝肝厚多士
⦿殿堂級鐵板鵝肝厚多士
厚切鵝肝大件熱辣辣,表面有薄脆漿包住,外脆內軟,入口即化口感,口腔內充滿油香,配埋塊厚多士真係一大享受,食過一定會再encore。
法式紅酒藍莓鵝肝
⦿法式紅酒藍莓鵝肝
一次過試晒冷熱鵝肝,凍食鵝肝清爽絲滑,相對地無咁漏,配藍莓醬同蘋果片,油香中帶點果甜。
金湯燴花膠
⦿金湯燴花膠
花膠大件份量十足,金湯好濃郁,我食一客就夠了,要留肚試其他。
黑松露溏心蛋
⦿黑松露溏心蛋
蛋入味,流心蛋黃濕潤配黑松露好夾,仲有粒粒蟹籽,半隻一啖食晒層次豐富。
⊙自助區
⦿冷盤
有多款前菜、沙律、生果、翡翠螺、熟凍蝦、青口、煙三文魚無間斷供應。放題成盤榴槤蓉任𢳂唔嬲,啱晒榴槤控,都幾瘋狂。
⦿熱盤
多款熱盤:麻辣小龍蝦、鹽水鴨、避風塘炒瀨尿蝦⋯⋯每次出去都唔擔心無菜出,補給極有效率,仲會周不時換吓新菜色式。蟲草花膠烏雞湯、椰汁雪耳燉奶,食得多刺身都會想飲碗湯暖吓胃。
⦿飲品區
飲品放滿幾個大雪櫃:汽水、茶類、果汁⋯⋯款式多不勝數,多款自家製冷泡茶,最正仲有珍珠奶茶。另外冷熱清酒、梅酒、韓國真露、椰青水⋯⋯任你自由斟。
⦿甜品
凍櫃放滿布甸、馬卡龍、芋圓、糯米糍、豆腐花、港式奶茶、楊枝甘露⋯⋯仲有白兔造型酸奶好可愛,各種名牌雪糕雪條任飲任食,眼花撩亂,自助軟雪糕機俾你自己唧軟雪糕。
煙三文魚黑椒牛柳芒果沙律卷
#殿 大喜屋