2021-11-24 313 瀏覽
作為新入坑既元朗人,位於元朗既辣媽酸菜魚麵係我十分推介既食店,呢間餐廳無論乜嘢時候都大排長龍。餐廳主打酸菜魚麵,但我更愛佢既養生雞麵!養生麵($52)材料有:雲耳,杞子,蟲草花,淮山,紅棗,同埋雞件。湯底我覺得比想像中濃味,而且鮮甜唔重味精,我飲晒成碗湯。麵質爽滑,掛到湯到上去,一碗麵有6大舊雞,食得好爽好滿足。不過蟲草花如果可以多啲就好la~朋友唔鍾意食麵所以嗌咗飯,但由於當日係星期日人非常多,個飯等咗差唔多九個字先上菜。酸菜肥腸飯 ($52)酸菜炒得好香,肥腸好彈牙,唔好太咸,嗌左小辣唔會話太過辣 (比起泡椒黎講🥴),餸菜份量都夠多,但白飯多返dd就更好。泡椒田雞飯($55)友人係田雞控,見到餐牌上有田雞即刻二話不說落單。田雞有醃過,十分滑嫩,配料有萵筍同芹菜,炒得香口,但略嫌油左小小。同埋泡椒分量真係太多😂好好好辣呀!最後不得不講佢嘅涼拌芥辣魚皮係超級好食!魚皮勁爽脆,醬汁調醒得非常好,十分惹味,令人不禁一口接一口。

養生麵($52)

酸菜肥腸飯 ($52)

泡椒田雞飯($55)

最後不得不講佢嘅涼拌芥辣魚皮

2021-11-21
45 分鐘 (堂食)
  • 養生麵