2016-12-31
30/12/2016 今年最後一次同我位好姊妹食飯,想揾間好食嘅,openrice完一輪,揀左哩間咁多like嘅,打去bk位,話分兩輪,一係1830,一係2030,唔想咁夜食,唯有揀1830,一收工由黃竹坑趕到黎1840,問可唔可以照食兩個鐘,recep果位阿姐話:唔得喎,你地bk 1830一定要2030交枱! 我話真係趕得好辛苦,因為遠… 佢先話:8:30 full booking吖! 我話:咁算啦入到入面,個位冷氣好大,叫左三次先有人關細少少,時間緊逼,已經一路寫紙入單,之後我就去拎嘢飲,飲品唔多,啤酒好唔吸引,有烏龍茶同一d有氣嘢~之後火煱又話四位以下要加$20/位先可以食,變左種類又少左…刺身上了,有海膽送喎,好鮮甜,甜蝦大隻,但要自己mok殼唔方便食,三文魚好厚身但有冰,北寄貝都甜,但帶子大得黎冇乜味,吞拿魚唔好食因帶酸,其他刺身大致都唔錯!試左天婦羅:秋葵,蕃薯,蟹柳,軟殼蟹等,質素都好高,炸物:多春魚,雞軟骨都正,但寫2都比左好多,食唔哂咁多…手卷:鰻魚黎錯蛋,三文魚飯好多燒物:雞翼,羊架,蝦都燒太燶了,蝦最ok,因仲有鮮甜味,菠蘿好juicy同甜前菜小食:如蟹籽沙律同芝
手卷:鰻魚黎錯蛋,三文魚飯好多
前菜小食:如蟹籽沙律同芝麻醬豆腐都ok,但支豆太咸了,素翅好“欠”汁重又清淡
甜品:木槺布甸,焦糖布甸,抹茶puff都好食,但choice太少,雪櫃得雀巢only,得幾種雪條
服務:
有位男伙計好好人,傳菜都好多嘢同我地講,好好禮貌,要讚
但要一提食到冇耐,約19:10有六人入左黎,我地好奇,佢地係咪20:30走都肯呢?!
要睇落去先知,到20:05又有班人入黎,我忍唔住問,點解有人哩個時間,佢地又係食到20:30? 個男伙計refer左比個recep女人同我地講:佢地bk 20:30但有位咪比佢地入左先囉! 我答佢:咁我下次係咪bk 20:30,早左有位就可以入啦?! 佢又答:唔係架,佢地都要20:30先可以入單架!總之你地就20:30就要走! 佢轉頭就走左 … 我再睇下啦,果班人明明落緊單,仲有嘢上比佢喎,有d嬲囉,呃我地
20:30…個女人走埋黎叫我地走,但隔離幾張枱吉架囉,我冇理佢,佢即刻叫個女伙記執左我地張枱,我忍唔住講,咁多枱係咪一定要我地張枱! 個女伙計一邊執一邊講:我都係打份工架咋! 我估recep個人可能係老闆所以咁惡,咁冇計啦,我只好去埋toilet走人,去完出黎,點知我一出黎,我朋友話果個女人走埋黎話佢:兩個鐘啦都仲唔走! 我朋友話等我去埋toilet姐,有咩問題,都冇食嘢啦!
其實又仲有位,但佢就一定要逼我地走,個阿姐d服務真係差到冇朋友,一肚氣哩間冇下次!