2018-10-21 159 瀏覽
同朋友約係荃灣聚舊,因為大家都一時諗唔到食乜,最後我揸主意去大壹冰室食。呢間舖頭我之前都幫襯過好幾次,環境靚,食物大件夾抵食,質素高,次次帶親朋友去都有讚無彈,但唔知係咪太耐無去,覺得今次質素差左好多……呢間舖頭一向都無得拎籌既,想食就要排隊,每次大概都係排15 mins左右就入得去。今次我地叫左兩個主菜,無叫任何小食。西西里鮮茄焗牛柳粒飯 ($88)呢個係朋友叫的,佢話牛柳粒煮得太熟,好韌,覺得一般。黑松露香菇大蝦意粉 ($78)今次我叫左呢個意粉食,自己食意粉都係食開白汁,無乜試過唔好食,但今次呢個意粉真係有D失望,個汁真係煮得幾難食,有種怪怪的味道,又或者係份量都算多,總之最後堅持食左三分二左右就食唔到落去啦。我自己叫左杯凍華田,朋友叫左凍奶茶,出到黎杯野飲都係勁淺色,飲落口無乜味,得陣甜味,完全唔好飲。今次我對呢個餐廳係有D失望,又或者係因為我地叫既野食我之前都未試過,之前食開日式蛋包飯或者佢個鐵板餐其實都好出色。所以我下次會再黎試下,會比多次機會呢間餐廳。

西西里鮮茄焗牛柳粒飯 ($88)
西西里鮮茄焗牛柳粒飯

呢個係朋友叫的,佢話牛柳粒煮得太熟,好韌,覺得一般。

黑松露香菇大蝦意粉 ($78)
黑松露香菇大蝦意粉

2018-10-17